Β. Μακεδονία: Παρά την έξαρση του κοροναϊού, δεν παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Β. Μακεδονία: Παρά την έξαρση του κοροναϊού, δεν παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:09 Δημιουργία 12/06/20, 17:03

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι σε σημερινό του διάγγελμα ανέφερε ότι δεν πρόκειται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία είχε επιβληθεί στις 18 Μαρτίου και μετά από τρεις παρατάσεις λήγει αύριο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επέτρεπε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας να εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μιας και η Βουλή της χώρας διαλύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 12 Απριλίου, οι οποίες όμως αναβλήθηκαν επ΄ αόριστον λόγω της πανδημίας της Covid-19, ενώ τα πολιτικά κόμματα στη χώρα δεν μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν για τον ορισμό νέας ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών αυτών.

Όλες οι τεχνικές και άλλες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών που αρχικά είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου διακόπηκαν στις 21 Μαρτίου (22 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους), όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ.

Στη συνέχεια η υπηρεσιακή κυβέρνηση με διάταγμα που είχε εκδώσει όριζε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν 22 ημέρες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου, ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, το οποίο υποστηρίζει ότι η παρούσα υγειονομική κατάσταση στη χώρα, με τα πολλαπλά κρούσματα και θύματα της Covid-19 δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους το προσεχές διάστημα.

Από την μεριά του ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει τη διεξαγωγή των εκλογών στις 5 Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό κυβέρνηση με πλήρη πολιτική νομιμοποίηση, η οποία θα διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που προκαλείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι, στο διάγγελμά του σήμερα κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ και τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι σε συνάντηση προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο τελευταίων για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και δήλωσε έτοιμος να επαναφέρει σε δεύτερη φάση, εάν χρειαστεί, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μερικές ημέρες, σε περίπτωση που οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας καταλήξουν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών μετά τις 5 Ιουλίου.

Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων

Τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν στη χώρα 164 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 3.701.

Ακόμη, δύο άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νόσο κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 171 τον αριθμό των θυμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε