Ενδεχόμενο δανεισμού από τον ESM για Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Ενδεχόμενο δανεισμού από τον ESM για Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:38 Δημιουργία 15/06/20, 15:37

TAGS

Έως τώρα κανένα κράτος- μέλος της Ευρωζώνης δεν έχει καταφύγει στον ESM για βοήθεια, παρά το γεγονός ότι τα δάνεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον μηχανισμό φέρουν μηδενικό ή ακόμη και αρνητικό επιτόκιο, ενώ δεν συνοδεύονται από μνημόνιο όπως επισημαίνουν σε κάθε τόνο οι Βρυξέλλες. Αυτό ενδεχομένως να αλλάξει τον Ιούλιο με τρεις χώρες του Νότου να καταφεύγουν στον μηχανισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά το αίτημα για δάνειο από τον ESM, αλλά θα λάβει την οριστική απόφασή της μετά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Ιουλίου, αφού επιζητά μεγαλύτερη σαφήνεια και επί των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση συγκάλεσε Εθνική Διαβούλευση για την οικονομική ατζέντα και την πρόσβαση στα κοινοτικά κεφάλαια.

Στη διαβούλευση (που πραγματοποίηθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης) έλαβε μέρος και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία φέρεται να παρότρυνε την Ιταλία να εστιάσει σε πέντε προτεραιότητες στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της: 1) περιορισμό της γραφειοκρατίας, 2) αποτελεσματικότητα των επενδύσεων, 3) φορολογική μεταρρύθμιση και είσπραξη φόρων, 4) χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, 5) αντιμετώπιση περιφερειακών ανισοτήτων.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι πιθανότατα τον Ιούλιο θα ζητήσουν μαζί με την Ιταλία δάνειο και οι Ισπανία, Πορτογαλία, καθώς πιστεύουν πως έτσι θα αποφευχθεί το «στίγμα» που θα έφερε μία χώρα, εάν ήταν η μόνη που κατέφευγε στον ESM.

Σε σημερινό σημείωμά της η Citi σχολιάζει πως η νέα πιστωτική γραμμή του ESM έχει αρκετά οικονομικά πλεονεκτήματα για τις τρεις οικονομίες του Νότου και έρχεται με πολύ περιορισμένους όρους (ουσιαστικά τη χρήση των κεφαλαίων για άμεσες ή έμμεσες δαπάνες στην υγεία). «Έχει επομένως λογική να κάνουν χρήση των δανείων αυτών για να περιορίσουν, αν και όχι δραστικά, το μέγεθος ου δανεισμού τους από τις αγορές την περίοδο 2020/21 και να αντιμετωπίσουν καλύτερα το κόστος της πανδημίας» τονίζει.

Αν σου άρεσε κάνε