Σε 2 φάσεις η προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

Σε 2 φάσεις η προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 17/06/20, 20:09

Σχέδιο δύο φάσεων για την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης, εξετάζει Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις διεθνείς αντιδράσεις, σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Israel Hayom αναφέρει ότι ο Νετανιάχου εξετάζει να προσαρτήσει αρχικά μόνο μικρούς εβραϊκούς οικισμούς και στη συνέχεια να καλέσει τους Παλαιστίνιους για ειρηνευτικές συνομιλίες. Μετά σκοπεύει να προσαρτήσει και τους εναπομείναντες οικισμούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Παλαιστίνιων που θέλουν η Δυτική Όχθη να αποτελέσει μέρος του μελλοντικού τους κράτους. Αντίθετες στην κίνηση αυτή είναι και ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τις κινήσεις του Νετανιάχου.

Σε δήλωσή του, ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι μια σταδιακή προσάρτηση δεν θα κάνει κάποια διαφορά.

Η Israel Hayom ανέφερε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αναμένει η Ευρώπη να λάβει αυστηρά τιμωρητικά μέτρα εναντίον της χώρας του, παρά την αντίθεση της ΕΕ στην προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών της Δυτικής Όχθης, ούτε πιστεύει ότι θα βλάψει σημαντικά τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού, το οποίο προβλέπει τη διατήρηση από το Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» να επεκταθεί η κυριαρχία του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές.

Αν σου άρεσε κάνε