Ιαπωνία: Φτάνει στο τέλος η οικονομική «επιδείνωση» λόγω Covid-19

Ιαπωνία: Φτάνει στο τέλος η οικονομική «επιδείνωση» λόγω Covid-19

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:38 Δημιουργία 19/06/20, 09:36

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναβάθμισε την οικονομική της εκτίμηση τον Ιούνιο για πρώτη φορά από το 2018, καθώς η απότομη επιδείνωση που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορoνοϊού έχει σχεδόν φτάσει στο τέλος της.

Αν και η οικονομία παραμένει σε μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση» λόγω της πανδημίας, ωστόσο «σχεδόν σταμάτησε να επιδεινώνεται», όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ιουνίου, μεταδίδει το Reuters.

Η Ιαπωνία αναμένεται να υποστεί τη χειρότερη μεταπολεμική της ύφεση αυτό το τρίμηνο, όμως η νέα οικονομική εκτίμηση της κυβέρνησης ενθαρρύνεται από τις ενδείξεις βελτίωσης στις καταναλωτικές δαπάνες και το επιχειρηματικό κλίμα μετά τη σταδιακή άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα στα τέλη Μαΐου.

«Η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελαφρώς πτωτική τάση όμως η απότομη επιδείνωση έχει τελειώσει», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας πως η όποια ανάκαμψη στην οικονομία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της απασχόλησης και των μισθών.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναβάθμισε την εκτίμησή της για τις καταναλωτικές δαπάνες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2018, κάνοντας λόγο για σημάδια βελτίωσης καθώς ξανα-ανοίγουν καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστιατόρια.

Επίσης, η κυβέρνηση αναβάθμισε την εκτίμησή της για το επιχειρηματικό κλίμα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2017. Ωστόσο, καθώς η εξωτερική ζήτηση παραμένει υποτονική, η κυβέρνηση διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της για τις εξαγωγές, λέγοντας πως «μειώνονται ταχύτατα» και πως πτωτικά κινείται και η παραγωγή στα εργοστάσια.

Αν σου άρεσε κάνε