Χωρίς πρόοδο η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Χωρίς πρόοδο η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:36 Δημιουργία 19/06/20, 16:04

Μεγάλες παραμένουν οι διαφωνίες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Ταμείο Ανάκαμψης προς την αντιμετώπιση του κοροναϊού Covid-19, όπως επιβεβαιώθηκε και πάλι την Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε πως δεν υπάρχει συμφωνία για το Ταμείο, λέγοντας πως θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για το θέμα στα μέσα του Ιουλίου, με φυσική παρουσία των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος αξιωματούχος τόνισε ότι τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση και σημείωσε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες καθώς φάνηκαν οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ βιώνει τεράστια ύφεση και είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο γρήγορα προκειμένου να υπάρξουν οι πόροι και η σωστή εστίαση για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η πρώτη συζήτηση ήταν πολύ θετική, υποστήριξε. Οι ηγέτες δέχονται ότι υπάρχει ανάγκη για μια «ισχυρή απάντηση» και πολλοί παραδέχτηκαν την ανάγκη να βρεθεί συμφωνία το συντομότερο, πριν από το καλοκαίρι.

Δήλωσε ότι υπάρχει συναίνεση για το ότι πρέπει να κατευθυνθούν πόροι στην πράσινη οικονομία και την τεχνολογία. Στα ανοικτά θέματα ανέφερε το σύνολο του ποσού που θα έχει το Ταμείο, την ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, το κλειδί κατανομής των πόρων και τις πηγές χρηματοδότησης. «Είναι απολύτως νόμιμο να συζητηθούν, εγώ εξήγησα τις θέσεις της Κομισιόν».

«Μπορούμε να βρούμε λύση αρκεί να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα», έσπευσε να συμπληρώσει.

Με την σειρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την βαθύτερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας παράλληλα πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η κ. Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορoναϊού και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να έχει ένα σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μακρόν, ως ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν και εφόσον αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης.

Αν σου άρεσε κάνε