Νέα αποκάλυψη: Ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ισπανία ένα χρόνο πριν την επίσημη διάγνωση

Νέα αποκάλυψη: Ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ισπανία ένα χρόνο πριν την επίσημη διάγνωση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:01 Δημιουργία 29/06/20, 11:59

Ο κορονοϊός υπήρχε ήδη στην Ισπανία ένα χρόνο πριν το «επίσημο» ξέσπασμα της επιδημίας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που εντόπισε SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν στην καταλανική πρωτεύουσα στις 12 Μαρτίου του 2019, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE.

Το αποτέλεσμα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης θα μπορούσε να αποδείξει πως η Covid-19 κυκλοφορούσε στην Ισπανία πολύ πριν εντοπιστεί και καταγραφεί «επισήμως», σύμφωνα με πηγές του Πανεπιστημίου.

Ειδήμονες του Πανεπιστημίου μελέτησαν εβδομαδιαία δείγματα που ελήφθησαν από δύο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Καταλονίας, με την υπόθεση πως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες του γονιδιώματος του κορωνοϊού στα περιττώματα.

«Τα επίπεδα του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 συνέπεσαν ξεκάθαρα με την εξέλιξη των κρουσμάτων Covid-19 στον πληθυσμό», όπως εξήγησε ο συντονιστής της έρευνας Albert Bosch.

Ωστόσο, ο εντοπισμός της παρουσίας ιών προτού υπάρξει διάγνωσή τους δείχνει, σύμφωνα με τους ειδήμονες, πως πολλοί που μολύνθηκαν με την Covid-19 μπορεί να θεωρήθηκε λανθασμένα πως ήταν ασθενείς με γρίπη στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο κ. Bosch τόνισε πως «αν είχε εντοπιστεί η εξάπλωση της SARS-CoV-2 ένα μήνα νωρίτερα, θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αντίδραση στην πανδημία».

Αν σου άρεσε κάνε