Η Κίνα επικύρωσε το νόμο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα επικύρωσε το νόμο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 30/06/20, 17:34

Το κινεζικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα τον νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις πιο ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία από τότε που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας πριν από 23 χρόνια.

Οι λεπτομέρειες του νόμου --που έρχεται ως απάντηση στις συχνά βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη πέρυσι και έχουν στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη-- αναμένονται αργότερα σήμερα.

Εν μέσω φόβων ότι η νομοθεσία θα καταστείλει τις ελευθερίες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου, και αναφορών ότι η βαρύτερη ποινή που θα προβλέπει θα είναι η ισόβια κάθειρξη, το κίνημα Demosisto του ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας Τζόσουα Γουόνγκ ανακοίνωσε ότι θα διαλυθεί. «Σηματοδοτεί το τέλος του Χονγκ Κονγκ όπως το γνώριζε ο κόσμος», ανέφερε ο Γουόνγκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Η νομοθεσία οδηγεί το Πεκίνο περαιτέρω σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν πει ότι διαβρώνει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που δόθηκε στην πόλη στη μετάβασή της σε κινεζική κυριαρχία την 1η Ιουλίου του 1997.

Οι ΗΠΑ, ήδη σε διαμάχη με την Κίνα για το εμπόριο, τη Νότια Σινική Θάλασσα και τον νέο κορονοϊό, άρχισαν χθες να καταργούν το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας. Η Κίνα είπε ότι θα ανταπαντήσει.

Η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, μιλώντας μέσω Διαδικτύου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «σεβαστεί το δικαίωμα της χώρας μας να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια». Η ιδια δήλωσε ότι ο νόμος, που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ, δεν θα υπονομεύσει την αυτονομία της πόλης ή την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

Οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι στόχος του νόμου είναι μερικοί «ταραξίες» και δεν θα επηρεάσει δικαιώματα και ελευθερίες ούτε τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ο αρχισυντάκτης της Global Times, της εφημερίδας ταμπλόιντ που εκδίδεται από τη Λαϊκή Ημερησία, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η βαρύτερη ποινή βάσει του νόμου είναι η ισόβια κάθειρξη, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι λεπτομέρειες του νόμου θα δημοσιευθούν αργότερα σήμερα, δήλωσε ο Χένρι Τανγκ, εκπρόσωπος του Χονγκ Κονγκ στο κορυφαίο συμβουλευτικό σώμα της Κίνας, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση στο γραφείο της αντιπροσωπείας του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Αντίθετη η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκίμασε σήμερα την απόφαση του κινεζικού Κοινοβουλίου να περάσει τον νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997 βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα» που εγγυάται ελευθερίες τις οποίες δεν απολαμβάνουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας.

«Αποδοκιμάζουμε την απόφαση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. «Ο νόμος αυτός δημιουργεί σοβαρά τον κίνδυνο να υπονομευθεί ο υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και να έχει ένα καταστροφικό αντίκτυπο στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και στο κράτος δικαίου», δήλωσε.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει για σοβαρές επιπτώσεις αναφορικά με τον νόμο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος, σύμφωνα με φιλοδημοκρατικούς ακτιβιστές, διπλωμάτες και κάποιους επιχειρηματίες, θα θέσει σε κίνδυνο το ημιαυτόνομο καθεστώς της μητρόπολης και τον ρόλο της ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το ευρωπαϊκό μπλοκ να προσφύγει κατά της Κίνας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εάν το Πεκίνο προχωρούσε με τα σχέδιά του.

Ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η επικεφαλής της Κομισιόν, είχαν την περασμένη εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με την κινεζική ηγεσία και αναφέρθηκαν στο ζήτημα του Χονγκ Κονγκ. Μετά τη σημερινή διαδικτυακή σύνοδο Νότιας Κορέας-ΕΕ, όπου και πάλι συζητήθηκε το Χονγκ Κονγκ, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ συζητά τώρα με τους «διεθνείς εταίρους» για πιθανά μέτρα ως απάντηση, χωρίς όμως να προχωρά σε λεπτομέρειες.

«Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα απαντήσουμε», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Αν σου άρεσε κάνε