Η Τουρκία επιμένει με τις απειλές στην ΕΕ

Η Τουρκία επιμένει με τις απειλές στην ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 06/07/20, 19:14

Με αντίποινα σε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, απείλησε τη Δευτέρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε. Αυτό δεν θα συμβάλει στη λύση» ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε κοινές δηλώσεις του με τον Ισπανό αξιωματούχο.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΕΕ να οργανώσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε στις διαφωνίες των δύο χωρών και στο Κυπριακό.

Όπως έκανε γνωστό η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με την Τουρκία σε όλα τα «προβληματικά ζητήματα» μεταξύ των οποίων η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Λιβύη και τη Συρία καθώς κατά τα ζητήματα της τελωνειακής σύνδεσης.

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της στα ζητήματα αυτά.

Η αναφορά αυτή του Μπορέλ προκάλεσε την αντίδραση του Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε την ΕΕ για αποτυχία στήριξης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και συνέχισε:

«Τώρα ισχυρίζεσαι (σ.σ. Μπορέλ) ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να λύσεις την κρίση αλλά λες επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση;» ρώτησε.

Πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο αξιωματούχο: «Αν συνεχίσεις να προωθείς τους Ελληνοκύπριους σε κάθε ζήτημα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τότε κι εμείς θα έρθουμε με νέους όρους για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας».

Ο Τούρκος υπουργός αναγνώρισε ότι οι προθέσεις της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία είναι καλές, αλλά, όπως είπε κάποιες χώρες-μέλη πρέπει να συγκρατηθούν προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις (σ.σ. ΕΕ-Τουρκίας).

Στην αρχή των δηλώσεών του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τη Γαλλία να ζητήσει συγνώμη για τους «ψεύτικους ισχυρισμούς της» σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, ενώ προειδοποίησε ότι «αν η ΕΕ λάβει αποφάσεις κατά της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντήσουμε. Αυτό δεν θα συνεισφέρει στη λύση».

Μάλιστα, συμβούλευσε την ΕΕ να είναι υπέρ της λύσης και όχι της διαμάχης στην περιοχή.

Αν σου άρεσε κάνε