Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου νέος πρόεδρος του Eurogroup

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:39 Δημιουργία 09/07/20, 20:31

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup στη θέση του Μάριο Σεντένο, όπως προκύπτει από τη σημερινή ψηφοφορία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Ντόναχιου επικράτησε στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας επί της Ισπανίδας υπουργού, Νάντι Καλβίνιο, που θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί για τη θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, αποσύρθηκε μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Στις πρώτες δηλώσεις του ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Ντόναχιου έθεσε ως προτεραιότητα μια «δίκαιη ανάπτυξη για όλους», τονίζοντας τη σημασία για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ενάντια στην κρίση του κοροναϊού.

Μιλώντας για τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι θα εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά του. Αναφορικά με την οικονομία, ο Μάριο Σεντένο επικαλέστηκε την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για να σημειώσει ότι η ύφεση φέτος θα είναι βαριά και η αντίδραση το 2021 δεν θα καλύψει τις φετινές απώλειες.

Ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι πολιτικές μπορεί να αλλάξουν τους επόμενους μήνες, καθώς οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες. Υπάρχει πάντως μεγάλη στήριξη υπέρ των περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας το 2021.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι ο Μάριο Σεντένο έβαλε τις βάσεις για να είναι πιο ισχυρή η Ευρωζώνη και ότι ο ίδιος θα κάνει ότι είναι δυνατό για να συνεχίσει το έργο του. Έχω επίγνωση ότι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν ανησυχίες για το μέλλον και τις δουλειές τους. Θα δουλέψω με όλα τα μέλη του Eurogroup για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. «Θα τις ξεπεράσουμε», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε