Η συμβιβαστική πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η συμβιβαστική πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 10/07/20, 14:59

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρουσίασε σήμερα μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με την ελπίδα να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των ηγετών του μπλοκ που πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μισέλ, που θα προεδρεύσει στην πρώτη σύνοδο με φυσική παρουσία των ηγετών μετά την άρση των μέτρων περιορισμού λόγω του κοροναϊού, πρότεινε έναν ελαφρώς μειωμένο προϋπολογισμό, 1,074 δισ. ευρώ έναντι 1,094 της αρχικής πρότασης της Κομισιόν, και παρέμεινε πιστός στην πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα διαθέσει 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο τρίτα σε μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ σε μορφή δανείων.

«Η κρίση του κοροναϊού φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μία πρόκληση ιστορικών διαστάσεων» δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου.

«Βγαίνουμε σιγά-σιγά από την οξεία υγειονομική κρίση. Κι ενώ απαιτείται ακόμη εξαιρετική εγρήγορση στον τομέα της δημόσιας υγείας, η έμφαση μετατοπίζεται πλέον στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών καταστροφών».

Η πανδημία είναι η τελευταία από τις πρόσφατες δυσκολίες της ΕΕ, μετά την κρίση χρέους πριν από δέκα χρόνια, την χαοτική μαζική μετανάστευση και στη συνέχεια το τραύμα του Brexit.

Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χαρακτηρίσει την πρόσφατη κρίση «υπαρξιακή» για την Ένωση, που δεν μπορεί να αποτύχει αυτή τη φορά, καθώς τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα ενισχύονται σε χώρες όπως η Ιταλία.

Οι ευρωπαϊκές σύνοδοι όπου συζητιούνται οικονομικά ζητήματα είναι πάντοτε οι πιο δύσκολες, και πολλές φορές παρατείνονται για μία ή δύο μέρες.

Παράλληλα με τις προσπάθειες εξομάλυνσης των διαφορών μεταξύ των 27 εταίρων για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε και ένα ταμείο ύψους 5 δισ. ευρώ για να αντισταθμιστεί το σοκ του Brexit όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του έτους. Η αποτυχία του Λονδίνου και των Βρυξελλών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση, ειδικά την εμπορική, θα έχει επιπτώσεις δυνητικά καταστροφικές καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Μισέλ, θα πρέπει να αναλύσει, έως τον Φεβρουάριο 2021 τις πρώτες επιπτώσεις των νέων σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, και το ταμείο θα μπορούσε να στηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες που θα βρεθεί ότι βλάπτονται περισσότερο.

Αν σου άρεσε κάνε