Αοριστίες από Πούτιν σε Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Αοριστίες από Πούτιν σε Ερντογάν για την Αγία Σοφία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:48 Δημιουργία 13/07/20, 15:44

Χωρίς να προβεί σε ιδιαίτερες κυρώσεις για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, επικοινώνησε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφαση της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο Πούτιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ερντογάν, επισημαίνοντας του τη δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή σε τζαμί.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας».

Ο Ερντογάν, προσθέτει το Κρεμλίνο, έχει δεσμευτεί ότι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στο τζαμί, θα γίνουν δεκτοί, ενώ και τα χριστιανικά ιερά αντικείμενα θα διατηρηθούν.

Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, τονίζοντας ότι πρόκειται σε γενικές γραμμές για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας «στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού».

Αν σου άρεσε κάνε