Πράσινο φως από την Κομισιόν στο πακέτο διάσωσης της KLM

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο πακέτο διάσωσης της KLM

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:25 Δημιουργία 13/07/20, 16:15

Το πακέτο στήριξης ύψους 3,4 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση της Ολλανδίας πως θα χορηγήσει στην ολλανδική θυγατρική της Air France – KLM, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα 3,4 δισ. έρχονται να προστεθούν στο πακέτο 7 δισ. που χορηγεί το Παρίσι στη γαλλική θυγατρική της αεροπορικής εταιρείας, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο στα 10,4 δισ. ευρώ. H KLM θα λάβει από την Ολλανδία 2,4 δισ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια με κρατικές εγγυήσεις και 1 δισ. άμεσου δανείου από το κράτος. Ωστόσο, η βοήθεια αυτή θα έρθει με προϋποθέσεις, όπως περικοπές δαπανών και μειώσεις μισθών.

Το συνολικό ποσόν των 3,4 δισεκ. ευρώ εξειδικεύεται στο δάνειο 2,4 δισεκ. που χορηγείται από 11 τράπεζες (3 εκ των οποίων είναι ολλανδικές) και το οποίο είναι κατά το 90% του εγγυημένο από το ίδιο το ολλανδικό δημόσιο, από το οποίο απευθείας προέρχεται και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ υπό μορφή κρατικού δανείου.

«Η KLM παίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία της Ολλανδίας όσον αφορά την απασχόληση και την ταξιδιωτική σύνδεση. Η κρίση (του κορονοϊού) έχει πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο των αερομεταφορών. Η εγγύηση και το κρατικό δάνειο θα παράσχουν στην KLM την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις συνέπειες της πανδημίας. Η Ολλανδία επέβαλλε κάποιους όρους όσον αφορά την κατανομή των κερδών, τις συνθήκες εργασίας και τη βιωσιμότητα» δήλωσε σχετικά η η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, διευκρινίζοντας πως τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να σχεδιάζουν τα μέτρα τους σύμφωνα με την πολιτική τους και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Αν σου άρεσε κάνε