Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα και μήνυμα σε Ευρώπη για τουρκικές κυρώσεις

Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα και μήνυμα σε Ευρώπη για τουρκικές κυρώσεις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:19 Δημιουργία 23/07/20, 13:39

Στήριξη στην Ελλάδα παρείχε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που η Τουρκία τηρεί προκλητική στάση απέναντι στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Ο ίδιος, μάλιστα, στις δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάση έθεσε την ΕΕ προ των ευθυνών της, στέλνοντας μήνυμα ηχηρής αντίδρασης στις τουρκικές προκλητικές ενέργειας και ζητώντας την επιβολή κυρώσεων.

Θα ήταν σοβαρό λάθος η ΕΕ να μην αντιδράσει στις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως θέλει να δει περισσότερες κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τον ελληνικό και τον κυπριακό θαλάσσιο χώρο.

«Σε αυτό το κομμάτι της Μεσογείου, που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες μας, τα ζητήματα της ενέργειας και της ασφάλειας είναι ουσιώδη. Αυτό που διακυβεύεται είναι μια μάχη εξουσίας, ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Ρωσίας, που έχουν όλο και περισσότερες διεκδικήσεις, μπροστά στις οποίες η ΕΕ εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα», δήλωσε ο κ. Μακρόν σε δημοσιογράφους, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.

«Θα ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να συμβεί».

Ο κ. Αναστασιάδης μετέβη σήμερα στο Παρίσι, με φόντο τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Μακρόν, με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι Παντιάς Ηλιάδης, ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αν σου άρεσε κάνε