Νέες προσβολές Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: «Τους ρίξαμε στη θάλασσα το 1922»

Νέες προσβολές Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: «Τους ρίξαμε στη θάλασσα το 1922»

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 27/07/20, 16:25

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενος στην Ελλάδα. Καθώς η ένταση στο Αιγαίο δείχνει να εκτονώνεται, ο κ. Τσαβούσογλου θέλησε να συντηρήσει την ένταση σχολιάζοντας το γεγονός ότι διαδηλωτές έκαψαν προ ημερών την τουρκική σημαία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ρίξαμε στη θάλασσα τους Έλληνες σεβαστήκαμε τη σημαία τους...αναφερόμενος στην Καταστροφή του 1922 και στις σφαγές των Ελλήνων στην προβλήτα της Σμύρνης. Πώς ακριβώς η Τουρκία σεβάστηκε τη σημαία δεν εξήγησε ο κ. Τσαβούσογλου, που σχολίασε και την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί.

Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου ΥΠΕΞ με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια που δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Οι δηλώσεις αυτές προφανώς ενόχλησαν τον κ. Τσαβούσογλου που παρενέβη και διέκοψε την Ισπανίδα ΥΠΕΞ.

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να την διακόπτει και να της λέει:

«Η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453 και δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε αυτή την αντίδραση της Ελλάδας». Και συνέχισε:

«Αυτό είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας. Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγιά Σοφιά υπήρξε τζαμί από το 1453».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι σε διαρκή επαφή με την UNESCO και ότι «κι εμείς, φυσικά, ευχόμαστε να διατηρηθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σύσταση σχετικά με αυτό».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα ότι «η Αγιά Σοφιά θα είναι ανοιχτή για το κοινό εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής" και κάλεσε "όποιον πιστό το επιθυμεί, να την επισκεφθεί».

Αν σου άρεσε κάνε