Στους 145 οι νεκροί από την τραγωδία στη Βηρυτό

Στους 145 οι νεκροί από την τραγωδία στη Βηρυτό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:25 Δημιουργία 06/08/20, 13:16

Στους 145 αυξάνονται οι νεκροί γιγαντιαία έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στο λιμάνι της Βηρυτού του Λιβάνου από την οποία πάνω από 5.000.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται αμείωτες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, μεταξύ των νεκρών είναι και μια Γερμανίδα, υπάλληλος της πρεσβείας της χώρας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου

«Επιβεβαιώθηκε ο χειρότερος φόβος μας. Μια υπάλληλος της πρεσβείας μας στη Βηρυτό σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της από την έκρηξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας.

Σημειώνεται πως προ ολίγου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έφτασε στη Βηρυτό, τονίζοντας την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στο Λίβανο μετά από την τραγωδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Τσερμπέλ Γουανέμπε, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη πως κυβέρνηση της χώρας έχει δώσει προθεσμία 4 ημερών στους εμπειρογνώμονες ώστε να εντοπίζουν τα ακριβή αίτια της έκρηξης, που μέχρι στιγμή παραμένουν άγνωστα.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ κήρυξε σήμερα τριήμερο πένθος για τα θύματα της έκρηξης, της πλέον καταστροφικής που έχει πλήξει ποτέ τη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμα από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από την οικονομική κατάρρευση και την αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νεχμέ δήλωσε ότι ο Λίβανος, με το τραπεζικό του σύστημα να βρίσκεται σε κρίση και το νόμισμά του υπό κατάρρευση και έχοντας ένα από τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο, έχει «πολύ περιορισμένους» πόρους για να αντιμετωπίσει την καταστροφή, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να κοστίσει στη χώρα 15 δισεκ. δολάρια.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε ότι για την έκρηξη ευθύνονται οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που χρησιμοποιείται ως χημικό λίπασμα και ως εκρηκτική ύλη, οι οποίοι είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι για έξι χρόνια μετά την κατάσχεσή τους.

Ο ίδιος υποσχέθηκε εις βάθος έρευνα και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, όπως δήλωσαν υπουργικές πηγές στο Reuters.

Αν σου άρεσε κάνε