Ουδέτερη στάση από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου με την ΑΟΖ

Ουδέτερη στάση από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου με την ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:35 Δημιουργία 07/08/20, 08:21

Με μια πολύ προσεχτική και ουδέτερη στάση έρχεται η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της ηγεσίας των ΗΠΑ στην υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου που υπεγράφη χθες και η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, με την Άγκυρα να τονίζει πως η συμφωνία είναι «άκυρη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), εκπρόσωπος του αμερικανικού Στειτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από αιφνιδιαστικό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, όπου πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Για ιστορική συμφωνία έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός καθώς «επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», επισημαίνοντας πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου ακυρώνει το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης.

Τόνισε μάλιστα ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη έκανε λόγο για «σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζοντας πως η συμφωνία δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο επαναφέροντας τη νομιμότητα στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου προκάλεσε αντιδράσεις από την Τουρκία με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να την χαρακτηρίζει «άκυρη και ανυπόστατη».

Αν σου άρεσε κάνε