Στα 10 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Κύπρο

Στα 10 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Κύπρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:45 Δημιουργία 10/08/20, 19:44

Στα 10 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Κύπρο για το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της χώρας για τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα περιστατικά:

- 6 x πτήσεις, όλοι από δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στις πτήσεις τους στο αεροδρόμιο
1. Τα 4 ήταν από την ίδια πτήση από την Πολωνία στις 9 Αυγούστου. Εντοπίστηκαν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στην πτήση. Πρόκειται για Πολωνούς τουρίστες, εκ των οποίων οι 3 είναι φίλοι. Είναι όλοι ασυμπτωματικοί.
2. Ο 5ος ήρθε επίσης από την Πολωνία στις 9 Αυγούστου αλλά με διαφορετική πτήση και από άλλη πόλη. Εντοπίστηκε στον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στην πτήση του. Είναι ασυμπτωματικός.
3. Η 6η είναι από την Σκωτία και ήρθε μέσω Λονδίνου στις 8/8. Εντοπίστηκε από τον δειγματοληπτικό που έγινε στην πτήση και δεν έχει συμπτώματα.

- 2 x ιδιωτική πρωτοβουλία:
1. Το 1ο άτομο έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό στον Λίβανο. Ήρθε στην Κύπρο στις 3/8 και από όσα ανέφερε στη διερεύνηση, φαίνεται ότι δεν τήρησε την καραντίνα του. Δεν έχει συμπτώματα.
2. Το 2ο άτομο έκανε την εξέταση ιδιωτικά και δεν έχει συμπτώματα.

- 1 x επαφή κρούσματος από την ιχνηλάτηση

- 1 x από το Μικροβιολογικό του Μακαρείου. Πρόκειται για γυναίκα που υποβλήθηκε στην εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου. Δεν έχει συμπτώματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

- Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, είχαμε αποτέλεσμα από 134 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
- Από το πρόγραμμα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων, διεκπεραιώθηκαν 361 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,252.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο πέντε ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες και ιδίως τους νέους να αποφεύγουν χώρους μαζικής συγκέντρωσης, αφού σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνονται τις τελευταίες μέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται σε πάρτι και παρόμοιου είδους κοινωνικές συναθροίσεις όπου, όπως αναφέρει, ουσιαστικά ο έλεγχος των παρευρισκόμενων είναι σχεδόν αδύνατος.

Μέσα από σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι από τα επίσημα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως σε διασπορά του κορονοϊού μεταξύ των πολιτών και είναι εγχώριες λοιμώξεις. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι οι πλείστοι φορείς του ιού είναι άτομα νεαρής ηλικίας και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Το γεγονός αυτό, επισημαίνεται, επιτείνει τις ανησυχίες επειδή αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού, εξαιτίας του γεγονότος ότι άτομα με αυτό το προφίλ έχουν μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα και διασπείρουν τον ιό, εν αγνοία τους, σε περισσότερα άτομα και σε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση, στοιχείο που δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση.

«Παράλληλα», υπενθυμίζει «ενόψει των θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται τον Δεκαπενταύγουστο», ότι «στη βάση των ισχυόντων διαταγμάτων απαγορεύεται η διεξαγωγή φεστιβάλ, πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων που προάγουν τη μαζική ανεξέλεγκτη συνάθροιση». Τέλος, συνιστά στους πιστούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον εκκλησιασμό και να ακολουθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αν σου άρεσε κάνε