Και η Κομισιόν επιμένει για διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας

Και η Κομισιόν επιμένει για διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:57 Δημιουργία 11/08/20, 14:18

Μήνυμα για την ανάγκη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έστειλε την Τρίτη η Κομισιόν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καταδικάζει ξεκάθαρα τις κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο μετά και από την είσοδο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από χθες.

«Συμφωνούμε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται», είπε ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Πίτερ Στάνο, που επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ όπως ζητάει η Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος ενημέρωσε επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προκειμένου να διευκολυνθεί ο διάλογος. Ωστόσο, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες αφού «η διπλωματία γίνεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας», όπως είπε.

«Η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ την Κυριακή ήταν πολύ σαφής», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Οι πρόσφατες κινήσεις είναι ανησυχητικές και το μόνο που επιφέρουν είναι ο ανταγωνισμός και η δυσπιστία. Η Τουρκία οφείλει να λειτουργεί με όρους καλής γειτονίας και με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο», τόνισε.

Όλες οι προσπάθειες του Ζοζέπ Μπορέλ εστιάζονται στην αποκατάσταση του διαλόγου και την αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Οι κυρώσεις, οι οποίες ετοιμάζονται, θα συζητηθούν στην συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο στις 27 Αυγούστου, όταν θα έχουμε «περισσότερες ενδείξεις για τις κινήσεις της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία».

Αν σου άρεσε κάνε