Η Ιταλία κλείνει μπαρ και κλαμπ για να ανοίξει σχολεία και πανεπιστήμια

Η Ιταλία κλείνει μπαρ και κλαμπ για να ανοίξει σχολεία και πανεπιστήμια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:22 Δημιουργία 17/08/20, 18:18

Η Ιταλία, η οποία προσπαθεί να περιορίσει μια αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, θα κάνει τις απαραίτητες «θυσίες» για να εξασφαλίσει την επιστροφή στα σχολεία στα μέσα Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ «των νέων».

«Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οφείλουμε να ανοίξουμε και πάλι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με κάθε ασφάλεια. Και δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος. (...) Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας και οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι, αρχίζοντας από τους νέους», δήλωσε ο Σπεράντσα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica.

Με διάταγμα που υπέγραψε χθες, Κυριακή, το βράδυ, ο υπουργός διέταξε το κλείσιμο των ντισκοτέκ και όλων των νυκτερινών κέντρων, επιβάλλοντας εξάλλου τη χρήση μάσκας το βράδυ στους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους. «Είναι μια θυσία, το ξέρω», παραδέχθηκε ο υπουργός, «όμως είναι αναπόφευκτη για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του ανοίγματος των σχολείων» στις 14 Σεπτεμβρίου. Και τούτο διότι «δυστυχώς οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ένα γεγονός: η μέση ηλικία των κρουσμάτων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες έπεσε με θεαματικό τρόπο, είμαστε γύρω στα 39 χρόνια (...). Εξ ού και η ανάγκη να δοθεί ένα σήμα».

Ο Σπεράντσα υπογράμμισε πως δεν θέλει «να ποινικοποιήσει τους νέους». «Αντιθέτως, απ' αυτούς είναι που ζητάω ένα χέρι βοήθειας: βοηθήστε μας να κρατήσουμε τη μετάδοση υπό έλεγχο», υπογράμμισε. «Η ιταλική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη απ αυτή των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, σήμερα έχουμε λιγότερα από 500 κρούσματα (καθημερινά) έναντι 3.000 στη Γαλλία και την Ισπανία. Όμως η τάση για αναζωπύρωση της μετάδοσης μας υποχρεώνει να αυξήσουμε, χωρίς κινδυνολογία, το επίπεδο της προσοχής», τόνισε ο Σπεράντσα.

«Δεν μπορούμε να αποτύχουμε σε ό,τι αφορά τα σχολεία και κάθε μέτρο, κάθε θυσία που ζητείται, γίνεται με τη σκέψη στην επαναλειτουργία των σχολείων, η οποία θα σηματοδοτήσει το αληθινό τέλος του εγκλεισμού», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε