«Χασούρα» άνω του 30% για το αμερικανικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο

«Χασούρα» άνω του 30% για το αμερικανικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:03 Δημιουργία 27/08/20, 16:43

Κατά 31,7% βυθίστηκε το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, καθώς η πανδημία προκάλεσε εκτεταμένα lockdown και αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το CNBC, oι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα φτάσει στο 32,5%, ενώ η πρώτη εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί στις 30 Ιουλίου έκανε λόγο για βουτιά 32,9% σε ετήσια βάση.

Συγκριτικά, στο χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 καταγράφηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%, το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν 10% «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Την κατάρρευση της οικονομίας έφερε η «βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών, που συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ταξίδια.

«Το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο οδήγησε σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Καθώς ήρθησαν οι περιορισμοί, η αρχική ανάκαμψη ήταν γρήγορη, αλλά θα παραμείνει μερική, εν μέσω επανεμφάνισης περιπτώσεων κορωνοϊού και φρένου στα σχέδια για restart», σημειώνουν οι οικονομολόγοι Andrew Husby, Eliza Winger και Yelena Shulyatyeva.

Αν σου άρεσε κάνε