Brexit: Για έξοδο χωρίς συμφωνία ετοιμάζεται η ΕΕ

Brexit: Για έξοδο χωρίς συμφωνία ετοιμάζεται η ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:17 Δημιουργία 11/09/20, 11:59

Τριγμοί στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε μόλις τέσσερις μήνες πριν το οριστικό "διαζύγιο", λόγω των δηλώσεων του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εμμένει στο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης παρά το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για την άμεση εγκατάλειψή του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για μια από τις πιο ασυνήθιστες στροφές της Βρετανίας από το δημοψήφισμα του 2016, καθώς μέσω του νομοσχεδίου θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, μη εφαρμόζοντας κάποια τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο

Παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εγκατάλειψη του νομοσχεδίου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Μπ. Τζόνσον τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς το κοινοβούλιο είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δραστηριοποιείται σε αμοιβαία βάση με τις θεμελιώδεις αρχές και τα συμφέροντα της ΕΕ. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τις πρακτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός σεναρίου για Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ενώ η ομάδα του αναμένεται να ενημερώσει τα 27 κράτη μέλη για την πρόοδο των εργασιών την Παρασκευή.

Αν σου άρεσε κάνε