Μ. Τσαβούσογλου: Δεν περιμένει ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν περιμένει ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:58 Δημιουργία 14/09/20, 13:37

Η Άγκυρα δεν πιστεύει πως θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ε.Ε. σχετικά με τα θέματα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ εξακολουθεί να τονίζει την πλήρη στήριξή της σε Ελλάδα και Κύπρο, σχεδιάζοντας τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία και πιθανώς θα ανακοινωθούν στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση μη-επίτευξης διαλόγου. .

Ο Μ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο NTV, δήλωσε για ακόμα μια φορά πως η Τουρκία είναι ανοικτή σε συνομιλίες χωρίς όμως, προϋποθέσεις ενώ ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε πως το Oruc Reis πρόκειται να συνεχίσει τις έρευνες παρά το γεγονός πως είναι προς το παρόν αγκυροβολημένο στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

«Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε», σχολίασε στο NTV ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στη μικρή -κατά τον ίδιο, πιθανότητα κυρώσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σλυμφωνα με το ΑΠΕ, και το πρακτορείο Reuters η απειλή των κυρώσεων έχει συμβάλει στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της χώρας να ανακάμψει από την έντονη οικονομική συρρίκνωση που καταγράφει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε σχετικά πιο ήπιους τόνους ήταν οι δηλώσεις του Εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, υποστηρίζοντας πως πιστεύει στην ειρηνική επίλυση των θεμάτων στην Αν. Μεσόγειο:

«Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα. Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της».

Αν σου άρεσε κάνε