Μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, η Τουρκία σηκώνει τους τόνους προς Ελλάδα και Κύπρο

Μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, η Τουρκία σηκώνει τους τόνους προς Ελλάδα και Κύπρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:31 Δημιουργία 14/09/20, 15:29

Μήνυμα πως η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα θα είναι προσωρινή θέλησε να στείλει τη Δευτέρα η Τουρκία, υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες για μείωση της έντασης προς Αιγαίο και Κύπρο που συντηρεί η Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως «το ruc Reis αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και εφοδιασμό».

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα ήταν «λάθος» να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις εργασίες «ρουτίνας» ως «ένα βήμα οπισθοχώρησης».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, τα άλλα τουρκικά πλοία, όπως το Barbaros Hayrettin και το Yavuz, συνεχίζουν τις ερευνητικές δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο ο ίδιος δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα σε μια θετική ερμηνεία της επιστροφής του Oruc Reis στο λιμάνι, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα κάνει κι αυτή με τη σειρά της βήματα.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρήσει αυτές τις εργασίες ρουτίνας ένδειξη καλών προθέσεων και να εγκαταλείψει με την ευκαιρία αυτή τα μαξιμαλιστικά αιτήματά της», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, βρίσκεται σήμερα στα κατεχόμενα της Κύπρου, απ' όπου τόνισε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα «δικαιώματα και συμφέροντα» που έχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αν σου άρεσε κάνε