Συμφωνία Πούτιν - Λουκασένκο για δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία

Συμφωνία Πούτιν - Λουκασένκο για δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 14/09/20, 18:43

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι η Ρωσία θα χορηγήσει στην Λευκορωσία δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων και πως ο λευκορώσικος λαός πρέπει να λύσει την κρίση μόνος του χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

Ο Πούτιν σε δηλώσεις του από τις συνομιλίες που είχε στο Σότσι, οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση του Λουκασένκο για συνταγματική αναθεώρηση ήταν λογική και έγκαιρη.

Στα τέλη Αυγούστου ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι η Λευκορωσία θα διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους της χώρας του με δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε δηλώσει στη συνέχεια ότι μεταξύ των δύο υπουργείων συζητούνται οι όροι και το ύψος του δανείου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λευκορωσίας Γιούρι Σελιβέρστοφ είχε δηλώσει ότι το τρέχον έτος η Λευκορωσία πρέπει να αποπληρώσει ποσό ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 2 δισ. δολάρια έχουν ήδη αποπληρωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Λευκορωσίας, τον Ιούλιο του 2020 το χρέος της Λευκορωσίας ανέρχονταν στα 18 δισ. δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε