Νορβηγία: Ο ακροδεξιός μακελάρης του Όσλο αιτήθηκε την αποφυλάκισή του

Νορβηγία: Ο ακροδεξιός μακελάρης του Όσλο αιτήθηκε την αποφυλάκισή του

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:14 Δημιουργία 16/09/20, 16:44

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε εκ μέρους του Άντερς Μπέριγνγκ Μπρέιβικ, ο δικηγόρος του, βασιζόμενος σε προϋπόθεση που θα πληροί τον Ιούλιο του 2021 και θα εναπόκειται πια στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν ο ακροδεξιός εξτρεμιστής μπορεί να αφεθεί ελεύθερος, αφού έχει εκτίσει το 10 πρώτα χρόνια της ποινής του.

Ο Άντερς Μπέριγνγκ Μπρέιβικ τον Ιούλιο του 2011 πυροδότησε βόμβα στο Όσλο, σκοτώνοντας 8 άτομα ενώ στη συνέχεια πυροβόλησε άλλα 69 σε κοντινό νησί, πολλά από τα οποία ήταν έφηβοι κατασκηνωτές της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί η μεγαλύτερη ποινή κάθειρξης στη Νορβηγία: 21 έτη, τα οποία μπορούν να παραταθούν επ' αόριστον.

«Κατ’ απαίτησή του έχω αποστείλει αίτημα αποφυλάκισης. Είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι φυλακισμένοι (που μπορεί να τελούν υπό κράτηση επ’ αόριστον) και θέλει να το χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο δικηγόρος του Έινσταϊν Στόρβικ, στην εφημερίδα VG ενώ όπως συμπλήρωσε, ο Μπρέιβικ σκοπεύει να κινηθεί νομικά σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του δημάρχου του Όσλο Ρέιμοντ Γιόχανσεν που την περίοδο των επιθέσεων ήταν γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ποτέ δεν θα αφεθεί ελεύθερος. Ποτέ!».

Παρά το φιλελεύθερο καθεστώς της Νορβηγίας σε ότι αφορά στην τιμωρία και το έγκλημα, με πολλούς εγκληματίες να αφήνονται ελεύθεροι μετά τα 2/3 της ποινής τους, υπάρχει πρόβλεψη κράτησής τους επ' αόριστον εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για την ασφάλεια της κοινωνίας.

Αν σου άρεσε κάνε