Λιβύη: Κοντά σε συμφωνία Ρωσία και Τουρκία -Παραιτείται ο Σάρατζ

Λιβύη: Κοντά σε συμφωνία Ρωσία και Τουρκία -Παραιτείται ο Σάρατζ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:36 Δημιουργία 17/09/20, 12:54

Στην εύρεση πολιτικής λύσης και την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη φαίνεται να πλησιάζουν Ρωσιά - Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

«Σήμερα συζητήσαμε για τη Λιβύη με τους Ρώσους συναδέλφους μας, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική. Ο κοινός μας στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός. Έχουμε φτάσει σε συμφωνία σχετικά με τις παραμέτρους της και την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη», δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο CNN Turk.

Άγκυρα και Μόσχα υποστήριζαν αντίθετες δυνάμεις - αυτές του Χαλίφα Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση GNA της οποίας ο επικεφαλής δήλωσε παραίτηση.

«Σε ένα εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, προσπάθησα να επιτύχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση μεταξύ των διαφόρων πλευρών, αλλά οι δυσκολίες ήταν ανυπέρβλητες.Ακόμα και σήμερα, ορισμένες πλευρές επιμένουν να στοιχηματίζουν σε μια στρατιωτική λύση για να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους», ανέφερε ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην Τρίπολη, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από την έδρα του Προεδρικού Συμβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες και ζητώντας εκλογές, που καθυστερούν για χρόνια να διεξαχθούν.

Αν σου άρεσε κάνε