Και πάλι λουκέτο στα σχολεία του Ισραήλ, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

Και πάλι λουκέτο στα σχολεία του Ισραήλ, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:02 Δημιουργία 17/09/20, 19:54

Το Ισραήλ έκλεισε τα σχολεία του σήμερα, μία ημέρα προτού τεθεί σε ισχύ το δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού κι ενώ οι ημερήσιες μολύνσεις έφθασαν τις 4.500.

Η πρώτη καραντίνα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σε περίπου 20 την ημέρα.

Το νέο lockdown, που αναμένεται να διαρκέσει 3 εβδομάδες, συμπίπτει με την έναρξη της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, μιας περιόδου μεγάλων οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, μια ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ελήφθη αργά χθες το βράδυ κι έπιασε εξαπίνης τους γονείς, με τις ισραηλινές αρχές να προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο νέων μολύνσεων στα σχολεία.

Η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε, την ώρα που τα παιδιά δυσανασχετούν διότι δεν θα μπορούν να κάνουν παρέα με τους φίλους τους, εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων.

«Ξεκίνησα την πρώτη δημοτικού, συνάντησα καινούργιους φίλους και ξαφνικά έρχεται ο κορονοϊός και πρέπει να μείνουμε στο σπίτι», είπε ο Αβίβ Χαρέλ. «Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό».

Βάσει των νέων κανόνων, οι Ισραηλινοί πρέπει να βρίσκονται εντός 500 μέτρων από το σπίτι τους, με εξαίρεση δραστηριότητες όπως το να πηγαίνουν στην εργασία τους, να πηγαίνουν να ψωνίσουν τα απαραίτητα και να βγαίνουν για άσκηση.

Από την έναρξη της πανδημίας, 1.163 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ισραήλ από τη νόσο Covid-19, μια χώρα 9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πολλοί Ισραηλινοί κατηγορούν τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην αύξηση των κρουσμάτων.

«Διαπράξαμε σφάλματα, κάναμε λάθη και ορισμένα από τα παράπονα των πολιτών δικαιολογούνται πραγματικά», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, ερωτηθείς στο στρατιωτικό ραδιόφωνο σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε