Χωρίς κυρώσεις προς την Τουρκία οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Χωρίς κυρώσεις προς την Τουρκία οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:46 Δημιουργία 21/09/20, 17:40

Χωρίς απόφαση για ουσιαστικές, επιπλέον ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Τουρκία λόγω των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας την απόφαση για κινήσεις εναντίον της Άγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη.

Μετά από τη σημερινή συνεδρίαση, ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι αποφασίσαμε ότι θα προσθέσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη λίστα που ήδη υπάρχει για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ το «συντομότερο δυνατό».

Όσο δε για την Τουρκία και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αρκέστηκε να πει ότι στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ευρώπης θα αναλύσουν την κατάσταση με την Τουρκία, ώστε να χειριστούν το θέμα. Θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα λάβουμε, όπως είπε ο Ισπανός αξιωματούχος.

Για τη Λευκορωσία

Οι υπουργοί έστειλαν το μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζουν την νομιμότητα του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασενκο. Θεωρούμε τις εκλογές νοθευμένες και εκφράζουμε την στήριξή μας στο λαό που ζητά νέες δίκαιες εκλογές, τόνισε ο κ. Μπορέλ και καταδίκασε τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών στη χώρα. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, θέλουμε διεθνές διάλογο για να λυθεί η κρίση και να υπάρξουν δίκαιες εκλογές.

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις δήλωσε ότι υπάρχει βούληση αλλά απαιτείται ομοφωνία που δεν υπήρξε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. Έτσι το θέμα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ουσιαστικά παραδέχτηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η χώρα που δεν συμφωνεί είναι η Κύπρος, η οποία πιέζει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Είπε ότι ελπίζει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να επιβληθούν οι κυρώσεις. Είναι μια «προσωπική ευθύνη» για τον ίδιο, όπως είπε για να υπάρξει αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη ο ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ εκτίμησε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας μετά την κατάπαυση του πυρός. Όπως είπε χρειάζεται μόνιμη και διατηρήσιμη κατάπαυση πυρός, κινητοποίηση για να σταματήσει το μπλόκο στις εξαγωγές πετρελαίου που έχει κοστίζει τεράστια ποσά στη χώρα και πολιτικός διάλογος. Σε ότι αφορά το εμπάργκο όπλων είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Κανείς δεν κάνει όσα πρέπει, αλλά η Ευρώπη κάνει τα περισσότερα, δήλωσε και αναφέρθηκε στην «Επιχείρηση Ειρήνη».

Όπως ανακοίνωσε, σε δυο πρόσωπα και τρεις εταιρείες (μία Τουρκική) επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Αν σου άρεσε κάνε