FinCen Files: Μπλέκουν Ερντογάν και Τραμπ σε ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο χρυσού

FinCen Files: Μπλέκουν Ερντογάν και Τραμπ σε ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο χρυσού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:02 Δημιουργία 21/09/20, 18:44

«Άρωμα ανατολής» παίρνει η υπόθεση των FinCen Files μετά από διαρροή απόρρητων εγγράφων που φαίνεται να εμπλέκουν σε σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά και λαθρεμπόριο χρυσού, τους Ταγίπ Εντογάν, Ντόναλντ Τράμπ αλλά και το γαμπρό του πρώτου.

Σύμφωνα με καταθέσεις στο αμερικανικό δικαστήριο και παρά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, δισεκατομμύρια δολάρια περνούσαν προς το Ιράν με προμήθεια 4% για την «εξυπηρέτηση», ενώ η όλη επιχείρηση φαίνεται να ήταν «με τις ευλογίες» του Μπεράτ Αλμπαιράκ γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του ίδιου του τούρκου προέδρου.

Ο Αλμπαιράκ εκτός από γαμπρός του Ερντογάν, είναι και o υπουργός Οικονομικών της χώρας ενώ πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική ήταν διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού κολοσσού Calik Holding.

Το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (Financial Crimes Enforcement Network – FinCEN) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ανέφερε πως έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.100 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας που αφορούν στο Ρέζα Ζαράμπ, λαθρέμπορο χρυσού που είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2016 από το FBI με την κατηγορία της συνωμοσίας για το σπάσιμο των κυρώσεων του Ιράν και ο οποίος μετά τη σύλληψή του δέχθηκε να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη εμπλέκοντας ευθέως στις καταθέσεις του και τον Μπεράτ Αλμπαιράκ για την υπόθεση της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

Σε κατάθεσή του στο δικαστήριο σχετικά με την εμπλοκή του Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμου στελέχους της Halkbank ο Ζαράμπ είπε:

Ρέζα Ζαράμπ: Πήγα σε άτομα που ήταν πολύ υψηλότερα από τον κ. Χακάν.
Ερώτηση δικαστηρίου: Τώρα, υπενθυμίστε μας, τι είναι αυτά;
ΡΖ: Είναι τηλεφωνικά μηνύματα. Είναι μηνύματα.
Ε: Και με ποιον είναι;
ΡΖ: Είναι μεταξύ εμένα και του δικηγόρου μου.
Ε: Ποιο ήταν το θέμα της συνομιλίας;
ΡΖ: Ότι πρόκειται να ξεκινήσουν ξανά το εμπόριο στη Halkbank.
Ε: Και περίπου πότε συνέβη αυτό, αυτή η συνομιλία;
ΡΖ: Ενδεχομένως το 2014.
Ε: Και αυτό είναι ένα μήνυμα από τον δικηγόρο σας;
ΡΖ: Ναι, κύριε.
Ε: Και τι καταλαβαίνετε να λέει εδώ;
ΡΖ: Λέει ότι αυτή η δουλειά πρέπει σίγουρα να γίνει, ότι κάποιος είπε «αυτή η δουλειά πρέπει σίγουρα να γίνει».
Ε: Εντάξει. Και ποιος είναι αυτός ο κάποιος;
ΡΖ: Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Στη συνέχεια της δίκης ο Ζαράμπ κατέθεσε:

Ερώτηση δικαστηρίου: Ας πάμε στο επόμενο πειστήριο, 1272, 1272-T. Βλέπετε στην κορυφή όπου λέει «Η συνάντηση και η κατάσταση θα εξηγηθεί στον BB το Σάββατο»; Βλέπετε αυτό το μέρος;
Ρέζα Ζαράμπ: Ναι, κύριε.
Ε: Τι καταλαβαίνετε ότι εννοεί με αυτό;
ΡΖ: Ότι το άτομο θα ενημερωθεί το Σάββατο, και το παλιό σύστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ξανά.
Ε: Ποιο είναι αυτό το άτομο; Ποιος είναι ο BB;
ΡΖ: Ο πρωθυπουργός, κύριε.

Ωστόσο στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, μέσω του βιβλίου του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον. Ο Μπόλτον στο βιβλίο του αναφέρει πως ο Τράμπ είχε διαβεβαιώσει τον Ταγίπ Ερντογάν, πως θα φρόντιζε τα πράγματα, αντικαθιστώντας τους εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της (Νέας Υόρκης) καθώς δεν ήταν δικοί του, αλλά του Ομπάμα.

Λαθρεμπόριο χρυσού

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2013 και έγινε γνωστό ώς «πετρέλαιο για χρυσό» αφορούσε στα έσοδα του Ιράν από πωλήσεις πετρελαίου στην Τουρκία με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά από πωλήσεις χρυσού.

Ο Ζαράμπ αγόραζε χρυσό όπου μπορούσε, το δίκτυό του τον μετέφερε με βαλίτσες στο Ντουμπάι και ένα μεγάλο μέρος του ποσού έμπαινε σε ειδικό λογαριασμό της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, η οποία κατά τις κατηγορίες των αμερικανικών αρχών συμμετείχε ενεργά στο κόλπο, τα μετέφερε στο λογαριασμό του Ζαράμπ. Εκτιμάται ότι από το λογαριασμό του Ζαράμπ πέρασαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο καθώς και οι δωροδοκίες πολιτικών, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα στην οποία ο Ζαράμπ φυλακίστηκε, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα αφέθηκε και πάλι ελεύθερος, με τους δικαστές και τους αστυνομικούς που τον φυλάκισαν να τιμωρούνται.

Όπως αποκαλύφθηκε από τη διαρροή, το δίκτυο του Ζαράμπ είχε επαφές και με άλλες τράπεζες εκτός της Halkbank ενώ μόνο στη βρετανική Standard Chartered Bank βρέθηκαν 37.533 συναλλαγές συνολικού ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του καταστήματος της Νέας Υόρκης, μεταξύ 2007 και 2016.

Στα απόρρητα FinCen Files, αναφέρεται και η εμπλοκή μεγάλων τραπεζών με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Η JPMorgan φαίνεται να επέτρεψε διακίνηση κεφαλαίων εξυπηρετώντας άτομα και επιχειρήσεις που συνδέονται με υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος από χώρες όπως η Ουκρανία, η Μαλαισία και η Βενεζουέλα.

- Η HSBC επέτρεψε σε απατεώνες να διακινήσουν εκατομμύρια δολάρια που ήταν προϊόν κλοπής, ακόμα και αφότου πληροφορήθηκε από επιθεωρητές των ΗΠΑ ότι επρόκειτο για απάτη.

- Η Deutsche Bank μετακίνησε χρήμα που είχε «ξεπλυθεί» από το οργανωμένο έγκλημα, τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών.

- Η Barclays Bank χρησιμοποιήθηκε από στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις που τον εμπόδιζαν να μεταφέρει χρήματα στην Δύση.

Πηγή: BBC, Liberal, iefimerida,

Αν σου άρεσε κάνε