Ο Ερντογάν δηλώνει και πάλι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα

Ο Ερντογάν δηλώνει και πάλι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:46 Δημιουργία 22/09/20, 16:21

Την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με την Ελλάδα για τις Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από την τηλεδιάσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η συζήτηση έγινε εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά μεθαύριο, Πέμπτη, και εν μέσω των προσπαθειών από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά από τη τηλεδιάσκεψη, σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, παρά τις προκλήσεις από την πλευρά της Αθήνας και πως η πορεία των συζητήσεων θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα.

Ακόμα, ο Ερντογάν τόνισε πως οποιαδήποτε λύση στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο δεν μπορεί να αφήνει απ' έξω τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη, με θέμα συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως, με καλή πίστη, οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ θα αποκατασταθούν.

Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες (Ερντογάν, Μέρκελ και Μισέλ) συμφώνησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός των τριών ηγετών, οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.

Αν σου άρεσε κάνε