Νέες επαφές Ερντογάν με ΕΕ και NATO για τα ελληνοτουρκικά

Νέες επαφές Ερντογάν με ΕΕ και NATO για τα ελληνοτουρκικά

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:52 Δημιουργία 23/09/20, 19:10

Σημαντικές επαφές με την ηγεσία της Κομισιόν και του NATO είχε την Τετάρτη ο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, με την Γερμανίδα αξιωματούχο να αναφέρει πως είχε «πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση.

Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ» συμπλήρωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, ο Ερντογάν είπε πως στην καρδιά των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται οι «μαξιμαλιστικοί» -όπως τους χαρακτήρισε- ισχυρισμοί της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και το γεγονός ότι «οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν μετέφερε στην φον ντερ Λάιεν ότι η Τουρκία, εξ αρχής υπεστήριζε τον διάλογο και είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα ότι ελπίζει πως αυτή η ευκαιρία για διπλωματία δεν θα σπαταληθεί ξανά από την Ελλάδα.

O Eρντογάν σημείωσε ότι ανανέωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς και η ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης και της εξαίρεσης στη βίζα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία στέρεα βάση για την ενδυνάμωση των σχέσεων.

Επαναλαμβάνοντας τέλος, ότι απαιτείται απλά μία κατανομή του βάρους για το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να διερευνήσει «τις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα και η FRONTEX».

Λίγο αργότερα, ο Ερντογάν συνομίλησε και με τον γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, που ανέφερε πως συζήτησαν για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων».

Ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».

Αν σου άρεσε κάνε