Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν: Οι συγκρούσεις συνεχίζονται - Στους 45 οι νεκροί

Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν: Οι συγκρούσεις συνεχίζονται - Στους 45 οι νεκροί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:37 Δημιουργία 28/09/20, 12:04

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζαν, με το δεύτερο να κηρύσσει μερική επιστράτευση και απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού, λόγω της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Ήδη σύμφωνα με σημερινούς απολογισμούς, κατά το πρώτο 24ωρο έχουν καταμετρηθεί 45 νεκροί από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ του στρατού του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, που υποστηρίζεται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν.

Το Ναγκόρνο- Καραμπάχ είναι εκτός του ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν από τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων.

Ο αριθμός των νεκρών παρ'όλα αυτά ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς το Μπακού ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 550 στρατιώτες του εχθρού και το Γερεβάν περισσότερους από 200 ενώ η ένταση εξακολουθεί να κλιμακώνεται με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν να δηλώνει πως «Οι ένοπλες δυνάμεις μας πλήττουν τις θέσεις του εχθρού με ρουκέτες, με το πυροβολικό και την αεροπορία (…) και κατέκτησαν πολλές στρατηγικής σημασίας θέσεις γύρω από το χωριό Τάλιχ. Ο εχθρός υποχωρεί» ενώ όπως υποστηρίζει, εξαπέλυσε χθες μεγάλη «αντεπίθεση» σε απάντηση της «επιθετικότητας» της Αρμενίας, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό της, τεθωρακισμένα οχήματα και βομβαρδίζοντας από αέρος την αποσχιθείσα περιοχή.

Η σύγκρουση, που θεωρείται πιο αιματηρή και από αυτή του 2016. έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ – τις τρεις χώρες που μεσολαβούν για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή, με τη Μόσχα να ζητά τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μέσω του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Αντίστοιχα η Κίνα εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Αντίθετα, για στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση κατηγόρησε η Αρμενία την Τουρκία καταγγέλλοντας ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή μισθοφόροι και εξοπλισμός από την Τουρκία.
«Η Τουρκία πολεμά εναντίον του Ναγκόρνο- Καραμπάχ (…) Υπάρχουν τουρκικά ελικόπτερα, F-16 και μισθοφορικά στρατεύματα από διάφορες χώρες», ανέφερε ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν πρόεδρος της αποσχιθείσας περιοχής χθες ο βράδυ.

Ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, προκαλεί ανησυχία για σοβαρή αποσταθεροποίηση της περιοχής, κυρίως αν η Τουρκία και η Ρωσία, που έχουν διαφορετικά συμφέροντα στον νότιο Καύκασο, παρέμβουν στη σύγκρουση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε