Πεδίο μάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Πεδίο μάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:11 Δημιουργία 29/09/20, 11:07

Στην ανάπτυξη βαρέος πυροβολικού προχώρησαν νωρίτερα την Τρίτη οι δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, στην τελευταία εξέλιξη της μάχης για την αζερική, αλλά με αρμενικό πληθυσμό αποσχισθείσα επαρχία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως επιβεβαιώνουν στο Reuters στρατιωτικές πηγές και των δύο πλευρών.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι οι αντιπαρατιθέμενες στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν έδαφος που έχουν χάσει κατά τη διάρκεια των μαχών, εξαπολύοντας αντεπιθέσεις σε διάφορα μέτωπα και συγκεκριμένα στις περιοχές Φιζούλι, Τζαμπραγίλ, Αγκντέρε και Τερτέρ.

Ειδικότερα, με βάση το αζέρικο επιτελείο, μάχες διεξάγονται γύρω από την πόλη του Φιζούλι, με τον αρμενικό στρατό να πλήττει με όλμους την επαρχία Ντασκεσάν, στα σύνορα των δύο χωρών, χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο των μαχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία αρνείται την εγκυρότητα των συγκεκριμένων πληροφοριών, επιβεβαιώνει ωστόσο τη διεξαγωγή μαχών καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και σημειώνει ότι ο στρατός της επαρχίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ απέκρουσε αζερικές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής με τα στρατεύματα του Αζερμπϊτζάν.

Χθες βράδυ, οι αρχές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι 26 Αρμένιοι αποσχιστές σκοτώθηκαν στις μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, ο Αρτσρούν Χοβανισιάν, έκανε λόγο για "μαζική" επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, για πλαγιοκόπηση στο νότιο και το βορειοανατολικό πλευρό της γραμμής του μετώπου.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ διοικείται από εθνικά Αρμένιους και υποστηρίζεται από την Αρμενία, μολονότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Από το τελευταίο αποσχίστηκε μετά από πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Οι συγκρούσεις Αρμενίων και Αζέρων είναι οι σκληρότερες από το 2016 και έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία για τη σταθερότητα στον νότιο Καύκασο, διάδρομο ενεργειακών αγωγών προς τις παγκόσμιες αγορές.

Ο απολογισμός, ο οποίος δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν ως χθες βράδυ σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά, ενώ στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς. Τα δύο μέρη διαβεβαιώνουν ότι έχουν σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές του "εχθρού".

Η Αρμενία εξετάζει μια επίσημη στρατιωτική - πολιτική συμμαχία με την αποσχιστική "Δημοκρατία του Αρτσάχ" (όπως ονομάζεται επίσημα το φιλοαρμενικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ), ανέφερε βουλευτής της κυβερνώσας συμμαχίας "Το Βήμα Μου" στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης σε γενικευμένο πόλεμο θα μπορούσε να σύρει στη σύγκρουση τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η Μόσχα διατηρεί αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει ανοιχτά το θεωρούμενο από την ίδια ως "αδελφό" της μουσουλμανικό έθνος των Αζέρων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες Δευτέρα από την Αρμενία να βάλει τέλος σε αυτή που αποκαλεί "κατοχή" του Ναγκόρνο Καραμπάχ και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκει στο πλάι της "αδελφής και φίλης" της χώρας, του Αζερμπαϊτζάν, "με όλη της την καρδιά και με όλα τα μέσα", παροτρύνοντας το Μπακού να "πάρει τα πράγματα στα χέρια του".

Άλλες δυνάμεις — η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράν, η ΕΕ, ο ΟΗΕ — κάλεσαν να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Αν σου άρεσε κάνε