Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ευκαιρία για βελτίωση του καπιταλισμού ο Covid-19

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ευκαιρία για βελτίωση του καπιταλισμού ο Covid-19

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:24 Δημιουργία 30/09/20, 12:53

Ως ευκαιρία «εξυγίανσης» του καπιταλισμού χαρακτήρισε τον Covid -19, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Δεν είμαι υπέρ της εγκατάλειψης του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να διαπρέψουν. Αυτό που εννοώ, είναι ότι είμαι το παράδειγμα κάποιας, η οποία μπήκε σε ένα καπιταλιστικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον και τα πήγε πολύ καλά. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα και η πολύ σημαντική βελτίωση που πρέπει να επιτύχουμε είναι η αίσθηση δικαιοσύνης, χωρίς αποκλεισμούς, και για αυτό το Ταμείο πρέπει να κάνει τη δική του συμβολή», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή της στο Bloomberg, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αποδεχτούμε χωρίς κριτική τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών μας. Υπάρχει ένας καλύτερος κόσμος για τον οποίο μπορούμε να αγωνιστούμε», συμπλήρωσε.

Σε αναφορά δημοσιογράφου για το ότι η Παγκόσμια Τράπεζα φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για το χρέος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την πιθανότητα το ΔΝΤ έχει «μαλακώσει», η ίδια απάντησε: «Στην πραγματικότητα συμφωνούμε με την Τράπεζα όταν πρόκειται για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό που νομίζω ότι βλέπετε στο ΔΝΤ είναι ότι αναγνωρίζει πως σε μία εποχή κρίσης, έχουμε έναν ρόλο πρώτης αντίδρασης. Και σε αυτόν τον ρόλο, όταν παρέχουμε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης -έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια σε 75 χώρες, 47 από αυτές είναι χαμηλού εισοδήματος-, πρέπει να κινηθούμε πραγματικά γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει -και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά έντονα- ότι το κάνουμε με κλειστά μάτια και χωρίς προσοχή στο πώς ξοδεύονται τα χρήματα».

Αν σου άρεσε κάνε