Γερμανική αμφιθυμία για τις τουρκικές κυρώσεις

Γερμανική αμφιθυμία για τις τουρκικές κυρώσεις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:52 Δημιουργία 30/09/20, 14:32

Την ώρα που η Αθήνα επιδιώκει ξεκάθαρη «απάντηση» από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, η οποία δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο συνεχίζοντας ωστόσο τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γερμανία διατηρεί την αμφίθυμη στάση της όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της 'Άγκυρας.

Μιλώντας στην Bundestag λίγες ώρες πριν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε το στίγμα των προθέσεων της, κάνοντας λόγο για προσεκτική εξέταση των τρόπων αποκλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή, επικαλούμενη τη φιλοξενία προσφύγων από την Τουρκία.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, η κυρία Μέρκελ άσκησε δριμεία κριτική κατά της Ελλάδας αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Λέσβο.

Συγκεκριμένα, η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.» Σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.»

Ακόμα, η κ. Μέρκελ πως οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες». «Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση». Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

«Βολές» για Λέσβο

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Ασκώντας κριτική στην Ελλάδα επεσήμανε πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ.»

Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ. Ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης της Γερμανίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο, επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά τη βιώσιμη λύση του προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Κατά την άποψη της, το προσφυγικό θα απασχολεί την Ευρώπη για δεκαετίες, εξ ου και η αναγκαιότητα αναζήτησης μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.

Η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε την Κομισιόν για τη σχετική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα. Όπως τόνισε, «το ζήτημα πώς θα την υλοποιήσουμε είναι λυδία λίθος και για τη συνοχή της Ευρώπης». Αν δεν βρεθεί μια κοινή βάση στο προσφυγικό, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα ανάληψης δράσης της ΕΕ.

Αν σου άρεσε κάνε