Bloomberg: 2 τρισ. δολάρια «αξίζουν» οι 50 πλουσιότεροι των ΗΠΑ

Bloomberg: 2 τρισ. δολάρια «αξίζουν» οι 50 πλουσιότεροι των ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:14 Δημιουργία 08/10/20, 17:53

Τα 2 τρισ. δολάρια αγγίζει η «αξία» των 50 πλουσιότερων ανθρώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ανεβάζοντας κατά 339 δισ. δολ. την περιουσία τους από τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η αξία των 50 πλουσιότερων της Αμερικής, είναι ίση με αυτή των 165 εκατ. φτωχότερων ανθρώπων της χώρας.

Η πανδημία έχει αυξήσει την ανισότητα με απώλειες θέσεων εργασίας, κυρίως στην τάξη των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Παράλληλα σύμφωνα με τη Fed, το πλουσιότερο 1% κατέχει πάνω από το 50% των ιδίων κεφαλαίων σε εταιρείες και σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ενώ το επόμενο 9% των πλουσιότερων κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο των μετοχικών θέσεων - που σημαίνει ότι το κορυφαίο 10% των Αμερικανών κατέχει περισσότερο από το 88% των μετοχών.

Τα δεδομένα επίσης δείχνουν πως όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, ελέγχουν μόλις το 4,6% του πλούτου της χώρας, παρόλο που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, με 72 εκατομμύρια μέλη.

Ωστόσο, το μερίδιο των Αφροαμερικανών είναι το ίδιο με αυτό που κατείχαν πριν περίπου 30 χρόνια, κατέχοντας το 4,1% του πλούτου, σε αντίθεση με τους λευκούς Αμερικανούς που κατέχουν το 83,9%.

Ο πλούτος των των νέων Αμερικανών φαίνεται όπως συνηθίζεται στη χώρα, να συγκεντρώνεται σε λίγα μόνο χέρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνιδρυτές της Facebook Inc., Mark Zuckerberg και Dustin Moskovitz, μαζί με τον κληρονόμο της Walmart Inc., Lukas Walton, οι οποίοι ελέγχουν προσωπικά ένα στα 40 δολάρια που κατέχει η γενιά τους.

Αν σου άρεσε κάνε