Δεν ελήφθη ακόμη αίτημα άρσης ασυλίας του Λαγού στο ΕΚ

Δεν ελήφθη ακόμη αίτημα άρσης ασυλίας του Λαγού στο ΕΚ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 09/10/20, 19:11

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαψεύδει επίσημα ότι έλαβε αίτημα άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, μετά από την καταδίκη του για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «το αίτημα άρσης ασυλίας δεν μπορεί να υποβληθεί αν δεν εκδοθεί η απόφαση. Πρέπει να εκδοθεί απόφαση και κατόπιν μπορεί να υποβληθεί, εφόσον η ποινή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Εφόσον εκδοθεί η απόφαση και γίνει το αίτημα, περνά από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και κατόπιν πηγαίνει στην Ολομέλεια του ΕΚ».

Βάσει της διαδικασίας, όταν ληφθεί το αίτημα θα αναγνωσθεί από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην επόμενη Ολομέλεια από τον Πρόεδρο του ΕΚ και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Επιτροπή JURI.

H επιτροπή θα ορίσει εισηγητή για την υπόθεση και αναμένεται πως θα καλέσει τον ευρωβουλευτή Λαγό για απολογία. Στη συνέχεια θα αποφανθεί και θα παραπέμψει την απόφασή της στην Ολομέλεια για ψηφοφορία.

Επιστολή Βέμπερ στον Σασόλι για τα προσβλητικά σχόλια του Λαγού στην Ασημακοπούλου

Επιστολή στον Πρόεδρο Σασόλι, καταγγέλλοντας την συμπεριφορά του πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Λαγού έστειλε ο Πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού ΛαΪκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην χρυσαυγίτης επιτέθηκε στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου -και όχι μόνο. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ ζητά από τον Πρόεδρο Σασόλι «να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε η κατάπτυστη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά».

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη ενταγμένου σε κάποια πολιτική ομάδα ευρωβουλευτή, του Ιωάννη Λαγού, προς μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ, την κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020, σχετικά με τη δίκη του ελληνικού ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία ότι ήταν εγκληματική οργάνωση, ο κ. Λαγός απευθύνθηκε δημόσια στην κα Ασημακοπούλου με προσβλητικά σχόλια που βασίζονται στον ισχυρισμό της συμμετοχής της σε αυτό που ο κ. Λαγός χαρακτηρίζει ως μια πολιτική «συνωμοσία εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής».

Επιπλέον, στην ομιλία του στην ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020, «ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την Ομάδα ΕΛΚ ότι κοροϊδεύει τη Δημοκρατία και αποκάλεσε τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ως «πολιτικό αλήτη» για το ρόλο του στο να φέρει το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης».

«Αυτές οι παρατηρήσεις υπερέβησαν τα όρια του υπεύθυνου πολιτικού λόγου, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ακατάλληλη μετά την απόφαση που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο Αθηνών, η οποία καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος», σημειώνει.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τη Δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες του οίκου μας. Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού μας, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτή η κατάπτυστη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά», καταλήγει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Αν σου άρεσε κάνε