Ρεσιτάλ προκλήσεων από την Τουρκία με «όπλο» το Oruc Reis

Ρεσιτάλ προκλήσεων από την Τουρκία με «όπλο» το Oruc Reis

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:04 Δημιουργία 12/10/20, 17:08

Σε ένα ντελίριο προκλήσεων στο Αιγαίο επιδίδεται η Άγκυρα τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την επαναδραστηριοποίηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μερικές μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας, απαντώντας στις αντιδράσεις της Αθήνας για τη νέα τουρκική Navtex και το «ταξίδι» που ξεκίνησε το Oruc Reis.

«Οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Το πλοίο μας Oruç Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα εργασίες συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς, ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτάσσεστε στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και να ζητάτε να ενεργεί μόνο στα 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα

Αυτή η αντίρρηση της Ελλάδας βασίζεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί από κοινού, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος

Αυτό που ισχυρίζεται η Ελλάδα, ότι το Καστελόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής, δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει αυτούς τους ισχυρισμούς, που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, θα βάλει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπει σε ειλικρινή διάλογο μαζί μας, ειδικότερα σε διερευνητικές συνομιλίες».

Ο Τσελίκ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν (AKP), Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε «στο θέμα της προστασίας των εδαφών μας, της γαλάζιας πατρίδας μας και των αιθέρων μας είμαστε το πιο αποφασισμένο έθνος. Όσοι θέλουν να διαπραγματευτούν είμαστε το καλύτερο κράτος για να διεξάγει κάποιος διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε όσους επιδιώκουν την επιβολή. Στο πλαίσιο αυτών των αρχών λέμε 'ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο".

Ο πρόεδρος μας δηλώνει ότι "δεν είμαστε ποτέ η πλευρά που το σκάει από το τραπέζι. Είμαστε έτοιμοι για όσους θέλουν να λύσουν τα προβλήματα μέσω της διπλωματίας".

Αλλά σε όσους καταφεύγουν σε απειλές, δεν έχουμε ούτε ένα βότσαλο, ούτε μία σταγόνα νερό να τους χαρίσουμε», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter, κατηγορώντας την Αθήνα ότι αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του AKP ανέφερε ότι είναι υπέρ του win-win σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, κάνοντας παράλληλα λόγο για διπλωματική… δεινότητα της Τουρκίας και στη διπλωματία και στο πεδίο της μάχης.

«Η φιλία μας είναι πολύτιμη. Είμαστε πάντα υπέρ του "win-win" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους φίλους μας. Αλλά αντιμετωπίζουμε αντίστοιχα πάντα όσους αποφεύγουν το τραπέζι και καταφεύγουν σε απειλές και επιθέσεις στο πεδίο.

Όσοι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία ως κράτος διαθέτει υψηλή διαπραγματευτική δεινότητα. Όπως επίσης διαθέτει αντίστοιχη δύναμη για να προστατεύσει τα δικαιώματά της έναντι όσων την απειλούν αντί να προάγουν τη διπλωματία».

Υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά τη ρήση του Ατατούρκ ‘Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο», ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι δεν επιδιώκουν ούτε την αποδυνάμωση των γειτόνων μας ούτε της ίδιας του της χώρας, ενώ έκανε λόγο για ανούσιες απειλές κατά της Τουρκίας.

«Δεν έχουν καμία σημασία οι δήθεν απειλές κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και στο τραπέζι και στο πεδίο. Η στάση του προέδρου μας είναι σαφής. Η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη. Καμία υπόθεση δεν βγάζει πουθενά με την Τουρκία, όταν χρησιμοποιούνται εκφοβισμοί και επιβολές», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε