Ξένος Τύπος για Oruc Reis: Το «πλοίο της διχόνοιας» πάλι στο Καστελλόριζο

Ξένος Τύπος για Oruc Reis: Το «πλοίο της διχόνοιας» πάλι στο Καστελλόριζο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:47 Δημιουργία 12/10/20, 17:14

Λόγο για την επιστροφή του Oruc Reis στο Καστελλόριζο, μετά τη νέα έκδοση NAVTEX, κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, με τίτλο «Τουρκικό πλοίο επαναλαμβάνει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους που διεκδικεί η Ελλάδα», το Politico αναφέρει: «βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο -θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα. Το πλοίο θα περάσει κοντά από τα ανατολικότερα νησιά της Ελλάδας, μια κίνηση που πιθανώς θα δυναμιτίσει τις σχεδιαζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον περασμένο μήνα το σκάφος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις που είχαν κολλήσει επί καιρό με την Αθήνα να ξαναρχίσουν μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων για τις έρευνες της άγκυρας για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Άλλο ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, τοBarbaros Hayreddin Paşa, διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοικτά της Κύπρου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να εγείρουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα αυτό το μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι μπορεί να της επιβληθούν κυρώσεις για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο»

Αντίστοιχα η La Repubblica σχολιάζει:

«Η Τουρκία ξαναστέλνει το πλοίο της διχόνοιας στο Καστελλόριζο. (Το Oruc Reis) Βρέθηκε τον Αύγουστο στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες που κατέληξε στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν έχει κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σχολιάσει την επιστροφή τον Σεπτέμβριο του Oruc Reis στο λιμάνι ως τουρκική συνεισφορά στον διάλογο. Αλλά επίσημες πηγές της χώρας του είχαν διευκρινίσει ότι το πλοίο χρειαζόταν απλώς συντήρηση και θα επέστρεφε στύνομα στη θάλασσα».
«Μία από τις κατευθυντήριες γραμμές της διπλωματίας της Τουρκίας είναι εκείνη της “επανάκτησης» χώρου στη θάλασσα. Πίσω από την επιθετική της πολιτική στη Μεσόγειο βρίσκεται το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που διεκδικεί για τη χώρα ύδατα που της αρνούνται διεθνείς συνθήκες που υπεγράφησαν στις αρχές του 1900 από μια οθωμανική αυτοκρατορία που κατέρρεε», αναφέρει η εφημερίδα σχετικά με τις αντιδράσεις του Kυριάκου Μητσοτάκη και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και συμπληρώνει «η κρίση θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και κυρίως σε εκείνο της συνόδου κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου».

Ωστόσο νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επικοινωνία του με τον Σαρλ Μισέλ, τον ενημέρωσε για την τουρκική παράνομη NAVTEX ενώ όπως τόνισε θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες ώστε να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο ενώ αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας, στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ενημέρωσε για την εξέλιξη τους συναδέλφους του και υπογράμμισε: «Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»

Λίγο μετά τις 10 σήμερα, η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του Oruc Reis καθώς ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, εξέδωσε αντι-Navtex ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση στην οποία καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει.

Αν σου άρεσε κάνε