Πορτογαλία: Αυστηρότερα μέτρα λόγω κορονοϊού

Πορτογαλία: Αυστηρότερα μέτρα λόγω κορονοϊού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:48 Δημιουργία 14/10/20, 18:33

Αυστηρότερα μέτρα θα επιβληθούν από αύριο στην Πορτογαλία, σε μια προσπάθεια περιορισμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα νέα μέτρα αφορούν στις συναθροίσεις ενώ περιλαμβάνουν και βαρύτερες ποινές για επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανονισμούς.

«Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς. Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, έχουν μια ψευδή αντίληψη ότι οι κίνδυνοι από την Covid-19 είναι μικρότεροι για εκείνους. Όμως, αυτή η αντίληψη είναι μια ψευδαίσθηση. Η Covid-19 ενέχει τον τεράστιο κίνδυνο της μετάδοσης σε άλλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα.

Το νέο μέτρο περιορίζει τις συναθροίσεις στα 5 άτομα ενώ οι συμμετέχοντες σε γάμους και βαφτίσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 50. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανονισμούς, θα πρέπει να καταβάλλουν το διπλάσιο πρόστιμο, των 10.000 ευρώ.

Ο Κόστα πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό ενώ θα γίνεται και χρήση της κυβερνητικής εφαρμογής εντοπισμού StayAway Covid για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

«Δεν θα απαγορεύσουμε σε δύο συζύγους να φιληθούν. Το καθήκον που έχουμε είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, όμως το αδιαμφισβήτητο καθήκον που έχουμε είναι να προστατεύσουμε τους άλλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν φοβάται να επιβάλει επιπλέον περιορισμούς εάν η διασπορά της νόσου δε επιβραδυνθεί.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο την περασμένη εβδομάδα και το Σάββατο κατέγραψε ρεκόρ με 1.646 μολύνσεις.

Αν σου άρεσε κάνε