Στην Ελλάδα ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο

Στην Ελλάδα ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:52 Δημιουργία 14/10/20, 19:37

Τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης από την Ανατολική Μεσόγειο έως και τα Βαλκάνια θα έχει ως κύριο θέμα η επίσκεψη του βοηθού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ, στην Ελλάδα.

Με βασική αρμοδιότητα τις πολιτικές και τις στρατιωτικές υποθέσεις, ο Κ. Κούπερ αναμένεται να συναντηθεί με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της Αθήνας, ενώ μετά πρόκειται να μεταβεί στην Κρήτη και τη Ναυτική Βάση της Σούδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «στην Ελλάδα, 14-18 Οκτωβρίου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, από την Ανατολική Μεσόγειο έως και τα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, μια από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Μετά την Ελλάδα, ο Κλάρκ Κούπερ πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Πολωνία με σκοπό τη συνάντηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ και τη συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και του αμυντικού εμπορίου.

Στη Λευκωσία, ο κ. Κούπερ πρόκειται να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους ενώ θα έχει και την ευκαιρία να προωθήσει τη συνεργασία για την εκπαίδευση των κυπριακών Ένοπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ πρόσφατα ένταξαν την Κύπρο στο Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ενώ προχώρησαν στη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε