Covid-19: Το... «μεσαίο δάχτυλο» σηκώνει το Βερολίνο στους αρνητές της μάσκας

Covid-19: Το... «μεσαίο δάχτυλο» σηκώνει το Βερολίνο στους αρνητές της μάσκας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:56 Δημιουργία 15/10/20, 12:40

Έναν ... πρωτότυπο τρόπο, επέλεξε το Βερολίνο για να τονίσει στους πολίτες τη σημασία της χρήσης μάσκας εν μέσω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η καμπάνια που στόχο είχε την ενημέρωση του κοινού, δημοσιεύθηκε σε τοπικές εφημερίδες από τη γερουσία της γερμανικής πρωτεύουσας και δείχνει μια ηλικιωμένη γυναίκα να κοιτά την κάμερα δείχνοντας το μεσαίο δάχτυλο ενώ η λεζάντα να γράφει: «Ένα μεσαίο δάκτυλο για όλους αυτούς χωρίς μάσκα: εμείς τηρούμε τους κανόνες κατά του νέου κορωνοϊού».

«Το ανυψωμένο δάχτυλο είναι για όλους εκείνους που δεν ακολουθούν τους κανόνες και δεν φορούν μάσκα. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε μια γλώσσα που ταιριάζει στον χαρακτήρα του Βερολίνου και που τονίζει τη δραματική κατάσταση που προκαλεί η πανδημία -και το καταφέραμε», γράφει η σχετική επιγραφή. Η Visit Berlin δήλωσε ότι η εκστρατεία επέλεξε την συγκεκριμένη γυναίκα προκειμένου να αναδείξει τη σημασία για την προστασία των ηλικιωμένων. Ωστόσο η καμπάνια έχει προκαλέσει και αρνητικά σχόλια, με ορισμένους στη Γερμανία να τη χαρακτηρίζουν προσβλητική.

Η εκστρατεία με θυμωμένο/η συνταξιούχο είναι μέρος καμπάνιας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με μια σειρά αφισών στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα τουρκικά και τα αραβικά, με παρόμοια αυθόρμητα αλλά ελαφρώς λιγότερο επιθετικά σλόγκαν όπως το «Φορέστε μάσκες. Για να μη σβήσουν τα φώτα».

«Οι περισσότεροι πολίτες αλλά και τουρίστες ακολουθούν τους κανόνες που ορίζει η Πολιτεία, άλλοι όμως όχι. Οι άνθρωποι αυτοί ρισκάρουν τις ζωές των μεγαλύτερων ηλικιακά αλλά και αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε στο BBC ο Κριστιάν Τάνζλερ, εκπρόσωπος της Visit Berlin.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ιδέα έχει και επικριτές, με πρώτο τον Λόρενζ Μαρόλντ, διευθυντή σύνταξης στην εφημερίδα, Der Tagesspiegel, ο οποίος τόνισε: «Νομίζω ότι η καμπάνια θα έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα και πως δεν θα κάνει καλό στη φήμη του Βερολίνου».

Αντίστοιχα, ο γενικός γραμματέας του κεντροδεξιού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι «η εκστρατεία δεν είναι ούτε αστεία ούτε αντισυμβατική, αλλά αλαζονική και επιθετική. Ένας ανεξάρτητος εκπρόσωπος είπε ότι έχουν υποβληθεί μηνύσεις για «υποκίνηση του λαού».

Αν σου άρεσε κάνε