Στο «κόκκινο» η πανδημία: Σε καραντίνα 20 εκατ. Γάλλοι, στους δρόμους 12.000 αστυνομικοί

Στο «κόκκινο» η πανδημία: Σε καραντίνα 20 εκατ. Γάλλοι, στους δρόμους 12.000 αστυνομικοί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:16 Δημιουργία 16/10/20, 12:38

Απαγόρευση κυκλοφορίας ορίστηκε στο Παρίσι και οκτώ ακόμα μεγάλες πόλεις της Γαλλίας από αύριο, λόγω της σοβαρής επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα.

Τα έκτακτα μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 κάθε μέρα, πρόκειται να εφαρμοσθούν στο Παρίσι, τη Λιόν, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, την Γκρενόμπλ, τη Λιλ, το Μονπελιέ, τη Ρουέν και το Σεντ Ετιέν, ενώ υπολογίζεται πως θα επηρεάσουν 20 εκατ. Γάλλους, από τα 67 εκατ. του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, υπογράμμισε πως το τελευταίο 10ήμερο τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν από 107 σε 190 ανά 100.000 κατοίκους, με ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα σε ορισμένες μεγαλουπόλεις ενώ έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα που αποκάλυψε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ενισχύονται και στην υπόλοιπη Γαλλία, περιλαμβάνουν την απαγόρευση πάρτι και γάμων σε δημόσιους χώρους, ενώ θα διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες -χρονικό διάστημα το οποίο ενδέχεται να επιμηκυνθεί στις έξι, αν το εγκρίνει και η Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Η μόνη πραγματικά εφικτή στρατηγική ως εκ τούτου είναι να βάλουμε φρένο στην πανδημία με προληπτικά μέτρα και μειώνοντας τις επαφές και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε ο κ. Καστεξ αναφερόμενος στη σοβαρή πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ των νοσοκομείων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να αναβάλλουν χειρουργεία, όπως έκαναν στη διάρκεια του lockdown.

Η απαγόρευση δεν έχει ως μόνο στόχο την αποφυγή συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους αλλά και σε ιδιωτικούς, αφού πλέον το όριο τίθεται στα έξι άτομα. Εκτός των παραπάνω μέτρων, επανέρχονται και τα γνωστά έντυπα, τα οποία οι Γάλλοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να βγουν έξω.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαμέν, την τήρηση των νέων μέτρων θα επιβλέπουν 12.000 αστυνομικοί ενώ τόνισε πως στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα 135 ευρώ -τα οποία μπορεί να φθάνουν και τα 7.500 ευρώ και να συνοδεύονται από 6μηνη ποινή φυλάκισης για όσους παραβιάσουν 3 φορές τους κανόνες.

«Ενόψει της αύξησης της κυκλοφορίας της Covid-19 στη Γαλλία και το Παρίσι, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να εφαρμόσουμε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστω κι αν είναι σκληρά. Πρόκειται για μια νέα δοκιμασία και θα την αντιμετωπίσουμε μαζί δείχνοντας αλληλεγγύη στους υγειονομικούς», δήλωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας, καλώντας τους Παριζιάνους να μείνουν ενωμένοι σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

Αν σου άρεσε κάνε