Μετ' εμποδίων η εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μετ' εμποδίων η εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:33 Δημιουργία 18/10/20, 11:15

Εκατέρωθεν κατηγορίες περί παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αντάλλαξαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες ερίζουν για την κυριότητα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η περιοχή, η οποία βρίσκεται νότια του Καύκασου, έχει καταστεί από τις 27 Σεπτεμβρίου θέατρο πολεμικής σύρραξης μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και αζερικών στρατιωτικών δυνάμεων. Το βράδυ του Σαββάτου, αποφασίστηκε να τηρηθεί εκεχειρία για "ανθρωπιστικούς λόγους", ώστε να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών, καθώς και να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ενεργοποίηση της κατάπαυσης του πυρός, η Αρμενία έσπευσε να κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία, καταγγέλλοντας την εκτόξευση ρουκετών.

«Ο εχθρός παραβιάζοντας για άλλη μια φορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, έβαλλε με πυροβολικό προς βόρεια κατεύθυνση από τις 00:04 ως τις 02:45 (τοπικές ώρες· 23:04 χθες Σάββατο ως τη 01:45 σήμερα Κυριακή ώρες Ελλάδας) και εκτόξευσε ρουκέτες προς νότια κατεύθυνση από τις 02:20 ως τις 02:45» επεσήμανε η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, Σουσάν Στεπανιάν.

Από την πλευρά του, το Μπακού κατήγγειλε ότι "ο εχθρός άνοιξε πυρ κοντά στην πόλη Τζαμπράιλ, όπως και στα χωριά αυτής της περιοχής (...), χρησιμοποιώντας οβίδες και πυροβολικό". Πρόσθεσε δε, ότι ο στρατός των Αζέρων "έλαβε επαρκή μέτρα αντιποίνων".

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν είχαν καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, χάρη στη μεσολάβηση της Ρωσίας. Ωστόσο, πολύ γρήγορα κατέπεσε, με τις δύο πλευρές -και πάλι- να αλληλοκατηγορούνται για συνεχείς παραβιάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα, επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ του Σαββάτου με τους δύο ομολόγους του, διαμηνύοντας ότι θα πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι η εκεχειρία πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και από τις δύο πλευρές.

Η περιοχή Ναγκόρνο - Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο. Το μεγαλύτερο τμήμα της τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, στηριζόμενο από την Αρμενία. Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

Αν σου άρεσε κάνε