Πολωνία: Νοσοκομεία εκστρατείας για Covid-19 στο εθνικό στάδιο Βαρσοβίας

Πολωνία: Νοσοκομεία εκστρατείας για Covid-19 στο εθνικό στάδιο Βαρσοβίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:54 Δημιουργία 19/10/20, 18:32

Σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του κορονοϊού μετά την απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων και πριν την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, η Πολωνική κυβέρνηση ετοιμάζει την κατασκευή νοσοκομείου εκστρατείας για ασθενείς με COVID-19 στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας, ενώ πρόκειται να ζητήσει και τη συνδρομή του στρατού για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η κυβέρνηση του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές ιατρικές μονάδες για τη διάθεση κλινών και θαλάμων για ασθενείς του κορωνοϊού και πως σχεδιάζει να διπλασιάσει τον βασικό μισθό των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας και άλλες μεγάλες πόλεις σπεύδουν να στήσουν αντίστοιχα νοσοκομεία, καθώς τα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα έφθασαν τα 10.000 και σήμερα καταγράφηκαν 7.482 περιστατικά.

«Ασφαλώς, προετοιμαζόμαστε επίσης... για το χειρότερο σενάριο, όπως για 15.000 ή ακόμη 20.000 νέες μολύνσεις/ μέρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Άνταμ Νιντζίλσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Στους Πολωνούς έχουν επιβληθεί περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, όπως την παραμονή των πολιτών στο σπίτι, το κλείσιμο γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων, την προσαρμογή ωραρίου των εστιατορίων, καθώς και την εξ' αποστάσεως λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων. Ωστόσο, ο Νιντζίλσκι δε σκοπεύει προς το παρόν να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα στα κοιμητήρια, εν όψει της γιορτής των Αγίων Πάντων την 1η Νοεμβρίου, κατά την οποία εκατομμύρια Πολωνοί επισκέπτονται τους οικογενειακούς τους τάφους.

Η κυβέρνηση, η οποία είχε καταφέρει να περιορίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αντιμετώπισε επικρίσεις από την αντιπολίτευση και τους γιατρούς ότι απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για το δεύτερο κύμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του IBRIS, η υποστήριξη για το συντηρητικό και εθνικιστικό PiS έχει μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36,1%, ενώ εκείνη για το μεγαλύτερο, κεντρώο κόμμα της αντιπολίτευσης αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 28,2%.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, πρέπει να τεθεί σε καραντίνα αφού ήρθε σε επαφή με άτομο που είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του PiS Ράντοσλαβ Φόγκιελ δήλωσε πως ο Κατσίνσκι, ο οποίος θεωρείται ως το πρόσωπο που λαμβάνει κυρίως τις αποφάσεις στην Πολωνία, αισθάνεται καλά και θα εργάζεται από το σπίτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε