«Hot spot» κορονοϊού η Ευρώπη - Ολικό lockdown στην Ιρλανδία

«Hot spot» κορονοϊού η Ευρώπη - Ολικό lockdown στην Ιρλανδία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:35 Δημιουργία 20/10/20, 08:15

Σε ολικό lockdown αναμένεται να τεθεί από τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας, τη στιγμή που ο κορονοϊός θερίζει στην Ευρώπη.

Η Ιρλανδία, λοιπόν, είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωρά εκ νέου σε ένα τέτοιο βήμα, ύστερα από το πρώτο κύμα της περασμένης άνοιξης.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, ο περιορισμός της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, αυτή τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτραπούν οι βασικές υπηρεσίες, όπως στον κλάδο των κατασκευών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάρτιν, θέτοντας τη χώρα στο ύψιστο επίπεδο περιορισμών - επίπεδο 5 - για έξι εβδομάδες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν το Σάββατο το ψυχολογικό όριο των 400.000 σε 24 ώρες, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει ξανά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Κατά μέσο όρο ανακοινώνονταν 140.000 κρούσματα την ημέρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της περασμένης εβδομάδας.

Από τις 100 μολύνσεις που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο, οι 34 προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια ανάλυση του πρακτορείου Reuters.

Πλέον, στην Ευρώπη αναφέρονται σχεδόν 1 εκατομμύριο νέες μολύνσεις σε 7 ημέρες.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 7,3 εκατομμύρια.

Η Γαλλία αναφέρει τον υψηλότερο μέσο όρο επταημέρου, με 19.425 νέα κρούσματα την ημέρα και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Αναφέρει 250.030 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας και συνολικά 7.366.028 κρούσματα.

Πάνω από τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών καταγράφονται σε πέντε χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο (43.646 νεκροί, 722.409 μολύνσεις), την Ιταλία (36.543, και 414.241), την Ισπανία (33.775, 936.560), τη Γαλλία (33.392, 867.197) και τη Ρωσία (24.187, 1.399.334).

Τις τελευταίες επτά ημέρες πέθαναν 8.342 άνθρωποι, ο βαρύτερος απολογισμός μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την περιοχή της Ευρώπης από τα μέσα Μαΐου.

Πολλές χώρες κλείνουν τα σχολεία, ακυρώνουν μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και στρατολογούν φοιτητές ιατρικής για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Βέλγιο

Η υγειονομική κατάσταση στο Βέλγιο είναι χειρότερη σε σύγκριση με τον Μάρτιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, με τα κρούσματα νέου κορωνοϊού να φτάνουν σε νέα υψηλά και τον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται να διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, προειδοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Είναι χειρότερη σε σύγκριση με τη 18η Μαρτίου, όταν αποφασίστηκε να επιβληθεί το λοκντάουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL-Info.

Για να επιβραδύνει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο για τέσσερις εβδομάδες των μπαρ και των εστιατορίων. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργαστούν από το σπίτι και από απόψε τα μεσάνυχτα θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Ο Μαρκ Φαν Μίλντερς, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού HORECA της βιομηχανίας catering στις Βρυξέλλες, είπε ότι τα μέτρα είναι άδικα και μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ.

«Τώρα, αυτό που θα συμβεί πιθανόν θα είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα κάνουν πάρτι στα σπίτια τους χωρίς κανέναν περιορισμό για την ασφάλειά τους, επομένως ενδεχομένως θα αυξήσουν περαιτέρω τον ρυθμό μετάδοσης στο μέλλον», επισήμανε σε δηλώσεις του στο Reuters.

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που ανερχόταν σε 412 χθες Κυριακή, διπλασιάζεται κάθε οκτώ με εννέα ημέρες, με τους μισούς από τους ασθενείς αυτούς να λαμβάνουν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα. Στις 17 Οκτωβρίου, 351 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο, περισσότεροι από τους μισούς της κορύφωσης των 629 στις 28 Μαρτίου.

Η νόσος COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 10.413 ανθρώπους στο Βέλγιο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας Ιβς Φαν Λάτεμ επισήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ θα ξεπεράσει τους 500 αυτήν την εβδομάδα.«Όποιος κι αν είναι ο αντίκτυπος των μέτρων, θα έχουμε 1000 ασθενείς στις ΜΕΘ έως τα τέλη αυτού του μήνα», τόνισε.

Πορτογαλία

Τα 100.000 ξεπέρασαν σήμερα τα κρούσματα νέου κορωνοϊού στην Πορτογαλία, με σχεδόν 2.000 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, λίγες ημέρες αφότου επιβλήθηκαν νέα αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας.

«Η κόπωση όλων είναι νόμιμη, όμως δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την αποτυχία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.«Εξακολουθούμε να εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλο και η επιτυχία μας είναι η επιτυχία της Πορτογαλίας», συμπλήρωσε.

Η χώρα, με πληθυσμό λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε την Παρασκευή 2.608 κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων σε μία ημέρα μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η Πορτογαλία μετρά πλέον συνολικά 101.860 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.198 θανάτους.

Οι συναθροίσεις περιορίζονται στους 5 ανθρώπους, στους γάμους μπορούν να παραστούν το μέγιστο 50 άνθρωποι, τα πανεπιστημιακά πάρτι απαγορεύονται και επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις σε όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τα μέτρα.

Οι αρχές έχουν επανειλημμένως πει ότι θα είναι αφόρητο για την οικονομία της χώρας να κλείσει ξανά, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του λοκντάουν των 6 εβδομάδων τον Μάρτιο. «Με κάθε κόστος, προσπαθούμε να μην επιβάλουμε καραντίνα», υπογράμμισε ο Σάλες.

Ισπανία

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 37.889 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 974.449 τον συνολικό αριθμό.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε με 217 νέους θανάτους από την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά τους 33.992.

Η Μαδρίτη δεν γνωστοποιεί δεδομένα της πανδημίας μέσα στα Σαββατοκύριακα. Τις πρόσφατες εβδομάδες, η Ισπανία καταγράφει τακτικά πάνω από 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά το ρεκόρ των άνω των 16.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Βρετανία

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκαν άλλα 18.804 κρούσματα του νέου κορωνοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 16.982 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες.

Άλλοι 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σχεδόν 1.000 φοιτητές και μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου Ντέραμ διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα, ενημέρωσε η πρυτανεία του δημόσιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Βρετανίας.

Το πανεπιστήμιο της βόρειας Αγγλίας διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι 958 σπουδαστές και έξι μέλη του προσωπικού του διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 το επταήμερο ως προχθές Τετάρτη.

Εκπρόσωπος του ιδρύματος ανέφερε ότι «τις τελευταίες επτά ημέρες ο αριθμός των καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων μεταξύ των φοιτητών και του προσωπικού αυξανόταν σταθερά, με περίπου 100-150 νέα να αναφέρονται καθημερινά. Παρακολουθούμε ενεργά και συστηματικά την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε σε συνεργασία με ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και λαμβάνουμε περαιτέρω μέτρα όπου απαιτείται».

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του προσωπικού και οι φοιτητές που έχουν μολυνθεί τέθηκαν σε απομόνωση όπως ορίζουν οι συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και έχουν «την πλήρη υποστήριξή μας».

Δύο από τα 17 κολέγια του Ντέραμ, το St Mary's και το Collingwood, επέβαλαν περιοριστικά μέτρα από την 8η Οκτωβρίου για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Από την αρχή του εξαμήνου, συνολικά 1.209 φοιτητές και 11 μέλη του προσωπικού στο Ντέραμ έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν από τον κορονοϊό. Το πανεπιστήμιο έχει περίπου 4.000 μέλη προσωπικού και 20.500 φοιτητές.

Το BBC μετέδωσε στο μεταξύ ότι 749 φοιτητές και 11 μέλη του προσωπικού του Newcastle University επίσης διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί το επταήμερο ως την Τετάρτη, με το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει τα σχεδόν 2.000 από την έναρξη του φθινοπωρινού εξαμήνου.

Πέραν αυτού της Νιούκασλ, αρκετά ακόμη βρετανικά πανεπιστήμια έχουν καταγράψει εστίες, ανάμεσά τους τα University of Manchester, University of Sheffield και Manchester Metropolitan University, που ήδη έχουν αναστείλει τα μαθήματα με φυσική παρουσία και κάνουν παραδόσεις μόνο ψηφιακά.

Ιταλία

Τα κρούσματα κορωνοϊού, ξεπερνούν τις 10.000 σε ημερήσια βάση. Την Κυριακή ή ταν 11.705 και 69 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν, όμως, σχεδόν είκοσι χιλιάδες λιγότερα διαγνωστικά τεστ σε σύγκριση με χθες.

Το Σάββατο καταγράφηκαν 10.925 νέα κρούσματα , με 47 νεκρούς. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 διαγνωστικά τεστ. Την Παρασκευή τα κρούσματα ήταν 10.010 και 55 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους.

Συνολικά, 7.131 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και 750 στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία 36.543 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την Covid-19.

H περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα, σήμερα είναι και πάλι η Λομβαρδία, ενώ ακολουθούν η Καμπανία, με κύρια πόλη την Νάπολη και η περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη. Οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμη την κατάσταση στο Μιλάνο.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε πριν λίγο τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.

Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα. Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της Άνοιξης. Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, είκοσι εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», πρόσθεσε. Ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε και πάλι τους Ιταλούς να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η κυβέρνηση είναι παρούσα αλλά ο καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Μετά την ανακοίνωση, χθες βράδυ, των νέων μέτρων της κυβέρνησης Κόντε για τον περιορισμό των κρουσμάτων, γνωστοί καθηγητές ιολογίας υπογραμμίζουν ότι αν η χώρα θέλει να αποφύγει νέο lockdown τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τότε πρέπει να απομονωθούν από τώρα περιοχές στις οποίες ο δείκτης μετάδοσης έχει ανέβει επικίνδυνα, ιδίως στις πόλεις και σε προάστια του Μιλάνου και της Νάπολης.

Ο Ιταλός υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, πάντως, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία της Rai, τόνισε ότι η όλη κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραλληλιστεί με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου, διότι τώρα υπάρχουν θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας, πολλοί θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί και δεν καταγράφεται τεράστια πίεση στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην αλλάξουν, προς το χειρότερο, τα δεδομένα αυτά», υπογράμμισε ο Σιλέρι.

Γαλλία

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση για επτά ημέρες, αφού ήλθε σε επαφή με κάποιο πρόσωπο, το οποίο διαγνώστηκε θετικό στη νόσο Covid-19, έγραψε στον ιστότοπό του το τηλεοπτικό δίκτυο BFMT TV.

Η Μπριζίτ Μακρόν είχε επαφή με το πρόσωπο αυτό στις 15 Οκτωβρίου και δεν έχει εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της νόσου. Από την πλευρά του, το γραφείο της Μπριζίτ Μακρόν επιβεβαίωσε λίγο μετά ότι η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας μπαίνει σε καραντίνα αφού ήλθε σε επαφή με κάποιον που είχε διαγνωστεί θετικός στην Covid-19.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι καταγράφηκαν 32.427 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός ρεκόρ, μετά τα 25.086 της Παρασκευής.

Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων από τις αρχές του έτους ανέρχεται στα 867.197. Άλλοι 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 33.392.

Πολωνία

Η Πολωνία στήνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας για τους ασθενείς με COVID-19 στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας και θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού στη διαχείριση της διενέργειας διαγνωστικών τεστ, μετά την απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό στη χώρα που απειλεί με υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Το γήπεδο χωρητικότητας 60.000 θέσεων έγινε προσωρινό νοσοκομείο για να μπορέσει να φιλοξενήσει ασθενείς με κορωνοϊό, αφού η Πολωνία έχει αυξημένα κρούσματα. Θα τους φιλοξενήσει σε πολλές αίθουσες συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων που βρίσκονται κάτω από τις κερκίδες.

Όλα αυτά θα συμβούν από το τέλος της εβδομάδας και περίπου 500 κρεβάτια θα τοποθετηθούν στο στάδιο για να φιλοξενήσουν άτομα που χρειάζονται νοσηλεία. Τα 50 κρεβάτια θα είναι εφοδιασμένα με εξοπλισμό για την παροχή υπηρεσιών ΜΕΘ.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως η κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές ιατρικές μονάδες για τη διάθεση κλινών και θαλάμων για ασθενείς του κορονοϊού και πως σχεδιάζει να διπλασιάσει τον βασικό μισθό των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Επίσης, όλα τα σχολεία που βρίσκονται σε κόκκινες περιοχές είναι κλειστά και η εκπαίδευση γίνεται εξ αποστάσεως, ενώ τα μαγαζιά εστίασης κλείνουν στις 9:00 μ.μ..

Άλλες μεγάλες πόλεις σπεύδουν επίσης να στήσουν νέα νοσοκομεία, ανέφερε το υπουργείο Υγείας, αφού τα νέα ημερήσια περιστατικά θετικών τεστ στην COVID-19 έφθασαν σχεδόν τα 10.000 την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα καταγράφηκαν 7.482 περιστατικά.

Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι δήλωσε πως τις ερχόμενες ημέρες οι νέες μολύνσεις μπορεί να φθάσουν τις 20.000 την ημέρα αν δεν υπάρξει ευρεία συμμόρφωση στα μέτρα για κοινωνική απόσταση και άλλους περιορισμούς.

«Ασφαλώς, προετοιμαζόμαστε επίσης... για το χειρότερο σενάριο, όπως για 15.000 ή ακόμη 20.000 νέες μολύνσεις (την ημέρα)», είπε ο Νιντζίλσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τους πολίτες να μένουν σπίτι, έδωσε εντολή στα γυμναστήρια και τις πισίνες να κλείσουν και στα εστιατόρια να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους, όπως και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν εξ αποστάσεως.

Ρουμανία

Το Βουκουρέστι, η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, κλείνει σχολεία, εστιατόρια και θέατρα από αύριο Τρίτη, ενώ επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους στην πόλη, καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη Ρουμανία αυξήθηκε κατά περίπου 4.000 την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 182.854 σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Από το Σαββατοκύριακο, το αθροιστικό ποσοστό μολύνσεων υπερέβη το όριο των 3 κρουσμάτων ανά 1.000 ανθρώπους σε ορίζοντα δύο εβδομάδων.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του Βουκουρεστίου είπε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν έπειτα από ένα διάστημα 14 ημερών. Από το ξέσπασμα της επιδημίας τον Φεβρουάριο, 5.931 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων και περίπου 132.082 έχουν αναρρώσει.

Ρωσία

Στη Ρωσία, ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού , μετά την πτώση που κατέγραψε στο διάστημα των τελευταίων πέντε ημερών, επανήλθε και πάλι στο 1,1 . Στην Μόσχα ο εν λόγω δείκτης έφθασε από το 1,01 στο 1,12 σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου TASS που έγιναν με βάση τα στοιχεία του ομοσπονδιακού κέντρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Μόνο σε μια από τις δέκα περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα στην αυτόνομη περιοχή Χαντί- Μανσίσκι ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμένει κάτω από την μονάδα , στο 0,99. Στην Αγία Πετρούπολη, όπου καθημερινά τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 700, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι στο 1,14.

Οι υψηλές τιμές όσον αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου άρχισαν να καταγράφονται περισσότερα από 5.000 κρούσματα το εικοσιτετράωρο , ενώ σήμερα 19 Οκτωβρίου καταγράφηκαν σχεδόν 16.000 κρούσματα.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού δείχνει, πόσα άτομα κατά μέσο όρο μπορεί να μολύνει ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό πριν τεθεί σε καραντίνα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας χρησιμοποιείται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων ή την σταδιακή τους άρση, όπως και για την επανάληψη η μη των συνδέσεων με μέσα μεταφοράς με άλλες χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε