Η Ισπανία ξεπέρασε τα 1 εκατ. κρουσμάτων του κορονοϊού

Η Ισπανία ξεπέρασε τα 1 εκατ. κρουσμάτων του κορονοϊού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:53 Δημιουργία 21/10/20, 20:01

Το φράγμα του 1 εκατ. κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19 ξεπέρασε την Τετάρτη η Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, καθιστώντας την την πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ξεπερνά εξαψήφιο αριθμό κρουσμάτων της νόσου και την 6η στη σχετική λίστα σε όλο τον κόσμο.

Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 34.366, ανεβάζοντας το σύνολο των μολύνσεων στην Ισπανία σε 1.005.295.

Η χώρα διπλασίασε τον απολογισμό των κρουσμάτων της σε μόλις 6 εβδομάδες, παρά την επιβολή αυστηρότερων μέτρων με στόχο τον έλεγχο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Έπειτα από μια μείωση μετά το λοκντάουν που επέβαλαν οι ισπανικές αρχές από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, ο ρυθμός διασποράς επιταχύνθηκε ξεπερνώντας συχνά τα 10.000 κρούσματα την ημέρα από τα τέλη Αυγούστου, για να κορυφωθεί σε περισσότερα από 16.000 την περασμένη εβδομάδα.

Η βεβιασμένη έξοδος από την καραντίνα προτού εγκατασταθούν συστήματα ιχνηλάτησης επέτρεψε στη διασπορά να βγει εκτός ελέγχου γρηγορότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες, είπε ο Ράφαελ Μπενγκόα, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Υγείας και Στρατηγικής του Μπιλμπάο.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη βαθιά πολιτική πόλωση που επικρατεί στην Ισπανία για την εκτόξευση των κρουσμάτων. «Υπάρχει πολύς πολιτικός θόρυβος, όμως ένα σοκαριστικό κενό ηγεσίας», υπογράμμισε.

Το δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε λιγότερους ανθρώπους στην Ισπανία σε σύγκριση με εκείνο του Μαρτίου και Απριλίου, στην κορύφωση της πανδημίας, όταν η χώρα μετρούσε πάνω από 800 νεκρούς την ημέρα. Αντιθέτως, η μέση ηλικία των ασθενών έχει μειωθεί.

Αν σου άρεσε κάνε