ΟΗΕ: Συμφωνία για κατάπαυση πυρός υπογράφηκε από τις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης

ΟΗΕ: Συμφωνία για κατάπαυση πυρός υπογράφηκε από τις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:30 Δημιουργία 23/10/20, 15:19

Συμφωνία υπέγραψαν τα εμπόλεμα μέρη της Λιβύης για μόνιμη κατάπαυση πυρός, σε όλες τις περιοχές της Λιβύης, όπως προκύπτει από ανάρτηση στο Facebook της αποστολής του ΟΗΕ, η οποία ανάρτησε βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από 5 ημέρες διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αποστολής.

Σημαντικότερο άρθρο της συμφωνίας είναι το 2ο, σύμφωνα με το οποίο: Όλοι οι ξένοι μαχητές πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε διάστημα 90 ημερών. Επιπλέον, αναφέρει πως «παγώνουν» όλες οι συμφωνίες που αφορούν σε στρατιωτικές συνεργασίες ή συνεργασίες ασφαλείας με ξένες δυνάμεις, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της συμφωνίας.

«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους της Κωνσταντινούπολης ενώ συμπλήρωσε: «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».

Αν σου άρεσε κάνε