Η Τουρκία ακυρώνει την Navtex για την 28η Οκτωβρίου

Η Τουρκία ακυρώνει την Navtex για την 28η Οκτωβρίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:47 Δημιουργία 26/10/20, 16:30

Στην ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων στην καρδιά του Αιγαίου, στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου προχώρησε η Τουρκία το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως ένδειξη καλής θέλησης προς την Ελλάδα, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex μόνο για αύριο, 27 Οκτωβρίου, στην ίδια περιοχή.

Όπως συμπληρώνει το Anadolu, η ελληνική πλευρά ακύρωσε Navtex για ασκήσεις 29 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής στη γειτονική χώρα.

Το μορατόριουμ του Στόλτενμπεργκ

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε κάνει δημοσίως λόγο, περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου). Η πρόταση του κ. Στόλτενμπεργκ είχε γίνει αποδεκτή κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμύνης.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε κάνει λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα», ενώ επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, η Τουρκία έσπασε το μορατόριουμ ανακοινώνοντας ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ανατολικά του Καστελόριζου) για το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Αν σου άρεσε κάνε