Η Γαλλία ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Η Γαλλία ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 27/10/20, 20:06

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Τη Δευτέρα, ο κ. Ριστέρ είχε τονίσει ότι το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της.

«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό RTL.

Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, εξαιτίας αυτού που χαρακτήρισε εχθρική στάση κατά των μουσουλμάνων, σε μια κίνηση που, όπως σχολιάζει το Bloomberg, αναμένεται να βαθύνει το χάσμα μεταξύ των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. «Οι επιθέσεις στους μουσουλμάνους εξαπολύονται από την πρόκληση ενός ηγέτη της Γαλλίας που χρειάζεται ψυχιατρικό έλεγχο», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στην τηλεόραση από την Αγκυρα.

Αν σου άρεσε κάνε